Μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη εγκυμοσύνης υπόσχεται μια νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης, που χρησιμοποιεί έμβρυα σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης για εμφύτευση, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες πολύδυμων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Μονάδας Υποβοηθούμενης Σύλληψης του Νοσοκομείου «Guy’s and St. Thomas’» στο Λονδίνο, όταν η επιλογή εμβρύων γίνεται σε στάδιο βλαστοκύστης – στο στάδιο των 8-10 κυττάρων –αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη σιγουριά ποια έμβρυα είναι καταλληλότερα προς εμφύτευση.

Σήμερα εμφυτεύονται στη μήτρα περισσότερα από ένα έμβρυα ώστε να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες μιας επιτυχούς κύησης. Βέβαια κάτι τέτοιο πολλές φορές οδηγεί σε δίδυμα ή τρίδυμα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο την υγεία της μητέρας όσο και των μωρών.

Η έρευνα συνέκρινε τα αποτελέσματα δύο ομάδων γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση: στη μια οι γυναίκες είχαν δεχθεί εμφύτευση έως και τριών εμβρύων, και στην άλλη είχαν δεχθεί εμφύτευση βλαστοκύστης.

Τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης στην πρώτη ομάδα άγγιξαν το 27% ενώ τα ποσοστά πολύδυμων κυήσεων το 32%. Στη δεύτερη ομάδα αντίθετα, σημειώθηκε επιτυχία στο 32% των περιπτώσεων, ενώ οι πολύδυμες εγκυμοσύνες δεν ξεπέρασαν το 17%.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Obstetrics and Gynaecology», μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να οδηγήσει στην μείωση των πολύδυμων κυήσεων κατά 50%.