Πιο σημαντική είναι τελικά η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, από τον απλό περιορισμό των θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, οι ανεπεξέργαστες τροφές, όπως η βρώμη, τα αναποφλοίωτα δημητριακά, τα ζυμαρικά ή το ρύζι ολικής άλεσης και το ποπκόρν) βοηθούν στην πιο γρήγορη απώλεια σωματικού λίπους και την εξισορρόπηση των επιπέδων της C-Αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP – η οποία συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων).

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο (το σύνολο των παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη), όπως λίπος στην κοιλιακή χώρα, υψηλή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν και όλοι περιόρισαν την λήψη θερμίδων για 12 εβδομάδες, ωστόσο οι 25 ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε τροφές ολικής άλεσης.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ενώ ακόμη και όσοι έκαναν απλώς δίαιτα είχαν χάσει βάρος, παρόλα αυτά δεν είχαν καταφέρει να μειώσουν αρκετά το λίπος στην κοιλιά, αλλά ούτε εμφάνιζαν ιδιαίτερη βελτίωση των επιπέδων της CRP.

Αντίθετα, η ομάδα των 25 εμφάνισε πτώση της CRP κατά 35%, και σημαντική μείωση του λίπους, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.