Ακόμα και ένας σύντομος υπνάκος λίγων λεπτών είναι αρκετός για να βελτιώσει την μνήμη μας, υποστηρίζουν γερμανοί επιστήμονες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, αφού κατέγραψαν την επίδραση που είχε ένας σύντομος ύπνος στη μνήμη μιας ομάδας εθελοντών.

Αρχικά, ζητήθηκε από τους εθελοντές να απομνημονεύσουν μια λίστα λέξεων και, πριν εξετάσουν πόσες από αυτές μπορούσαν να θυμηθούν, τους επέτρεψαν να κάνουν διάλειμμα μιας ώρας. Σε μερικούς από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κοιμηθούν για έξι λεπτά ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν ξύπνιοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν κοιμηθεί έστω και τόσο λίγο θυμόντουσαν περισσότερες λέξεις από τους άλλους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κάτι τέτοιο δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή παύση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης μας.

Πολλοί επιστήμονες ωστόσο δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι η επεξεργασία της μνήμης συμβαίνει σε βαθύ ύπνο, μια φάση που ξεκινά μετά την συμπλήρωση του πρώτων 20 λεπτών του ύπνου.