Στο μυαλό μας βρίσκεται τελικά η πηγή του γονεϊκού ενστίκτου σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. Και αυτό στην κυριολεξία, καθώς εντόπισαν την περιοχή του εγκεφάλου η οποία σχετίζεται άμεσα με τα τρυφερά συναισθήματα που τρέφουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κατά τη διάρκεια πειραμάτων οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέγραψαν διάφορες δραστηριότητες του εγκεφάλου και διαπίστωσαν πως η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα μάτια, εμφάνιζε υψηλή δραστηριότητα όταν έδειχναν στους συμμετέχοντες στην έρευνα μια φωτογραφία μωρού.

Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη συναισθημάτων και συνεπώς με την ενστικτώδη ανάγκη της φροντίδας ενός οικείου προσώπου.

Παρατήρησαν ωστόσο ότι η διαδικασία αυτή ήταν ίδια στους άνδρες και στις γυναίκες ανεξαρτήτως εάν είχαν παιδιά ή όχι. Οδηγήθηκαν έτσι στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια έμφυτη αντίδραση στην οποία οι εθελοντές δεν μπορούσαν να παρέμβουν συνειδητά.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση PLoS One η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει κυρίως στην αναγνώριση γυναικών που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως περίπου το 15% των γυναικών και το 3% των ανδρών πάσχουν από κατάθλιψη που προκλήθηκε από την απόκτηση των παιδιών τους.