Τηλεοπτικά προγράμματα, σερφάρισμα στο ίντερνετ και άλλες παρόμοιες ασχολίες μας στερούν πολύτιμες ώρες ύπνου, και μας φορτώνουν μακροπρόθεσμα με προβλήματα υγείας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανών επιστημόνων του Κέντρου για τον Ελέγχου και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (Centre for Disease Control and Prevention), οι οποίοι επισημαίνουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υψηλή πίεση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την κατάθλιψη, τον εθισμό στο κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις συνήθειες 19,589 ενηλίκων για διάστημα ενός μηνός και είδαν ότι το 10% αυτών δεν είχαν ξεκουραστεί αρκετά τις τελευταίες 30 μέρες, ενώ περίπου το 38% δήλωναν ότι δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά την τελευταία εβδομάδα.

Επιπλέον, παρατήρησαν σημαντική αύξηση στο ποσοστό του «κουτσουρεμένου» ύπνου των 6 ωρών και κάτω, από το 1985 μέχρι το 2006, ιδιαίτερα στους νέους. Μόνο το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ.

Οι ειδικοί του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ότι ο βραδινός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Τονίζουν ακόμη, ότι οι ενήλικες πρέπει κανονικά να κοιμούνται επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ, ενώ ο ύπνος των παιδιών από 5 έως 12 ετών πρέπει να διαρκεί εννέα με έντεκα ώρες και εκείνος των εφήβων οκτώμισι με εννιάμισι ώρες.