Τι είναι το Bowtech και γιατί όσοι το έχουν δοκιμάσει είναι τόσο ενθουσιασμένοι; Για να το μάθουμε αναζητήσαμε το φυσικοθεραπευτή κ. Αναστάσιο Τερζόπουλο, που είναι από τους πρώτους που το εφάρμοσαν στην Ελλάδα (περίπου πριν 5 χρόνια). Μιλήσαμε, μου έλυσε τις απορίες και στη συνέχεια δοκίμασα πάνω μου τη θεραπεία, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες μιας τεχνικής που φαίνεται απλή, είναι ανώδυνη και έχει αποτέλεσμα.


Η τεχνική του Bowtech ήταν μάλλον μια τυχαία ανακάλυψη του Τom Bowen, περίπου στα μισά του 20ού αιώνα, στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση, ο Τom Bowen βρήκε έναν τρόπο να ανακουφίζει τους συνανθρώπους του από διάφορα μυοσκελετικά ή οργανικά προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν. Δημιούργησε μάλιστα και μια «αυτοσχέδια» κλινική και λέγεται πως κατάφερνε να κουράρει ακόμη και δεκατέσσερις ανθρώπους την ώρα. Χάρη στη γνωριμία του με τον χειροπρακτικό Oswald Rentsch το 1974, η τεχνική τού Bowen (bowtechnique, εξού και Βowtech) ξέφυγε από τα όρια της Αυστραλίας και άρχισε να διαδίδεται και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.


Πρόκειται για μια καθαρά ολιστική μέθοδο που «μιλάει» στο σώμα. «Κάθε συνεδρία είναι ένας διάλογος μεταξύ του θεραπευτή και του εγκεφάλου του ασθενούς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος. Η τεχνική δεν προσπαθεί να επιβληθεί στο σώμα, αλλά το βοηθά να δουλέψει και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας. Το Βowtech δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις θεραπευτικές μεθόδους της φιλοσοφίας της Ανατολής, καθώς η προσέγγιση είναι καθαρά ανατομική. Κατά την εφαρμογή του, δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα, σκευάσματα ή ενδιάμεσα βοηθήματα (π.χ. λάδια). Στη διάρκεια μιας συνεδρίας, μια σειρά ήπιων κινήσεων, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν τη μορφή ρολαρίσματος, εφαρμόζεται στο σώμα του ασθενούς και συγκεκριμένα στους μυς, τους τένοντες και το συνδετικό ιστό. Ανάμεσα στις κινήσεις μεσολαβούν παύσεις που η χρονική τους διάρκεια κυμαίνεται ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το σώμα του ασθενούς (συνήθως διαρκούν 2-5 λεπτά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα δέκα).



Ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το Bowtech περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές που ανακουφίζουν από τους πόνους το επιβαρημένο με πρόσθετο βάρος σώμα της εγκύου. O κ. Τερζόπουλος, μάλιστα, προχωρά ακόμη περισσότερο, αναφέροντας πως ανάμεσα στις τεχνικές που ανέπτυξε ο Bowen υπάρχει ένα ειδικό πρωτόκολλο που ενισχύει την αναπαραγωγική ικανότητα ανδρών και γυναικών. Στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 1.000 μαρτυρίες γυναικών που κατάφεραν να γεννήσουν χάρη σε αυτή την τεχνική, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τερζόπουλο, η τεχνική προς το παρόν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε 2 γυναίκες.







Oι τεχνικές που διδάσκονται μέχρι σήμερα είναι συνολικά 44 (άλλες έξι, που προέρχονται από τις σημειώσεις του Bowen, έχουν διδαχτεί μόνο στους δασκάλους του Bowtech, σε όσους δηλαδή είναι πιστοποιημένοι να εκπαιδεύουν θεραπευτές της συγκεκριμένης τεχνικής). Για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τεχνική ή ένας συνδυασμός από περισσότερες. Κάθε φορά η προσέγγιση του θεραπευτή είναι διαφορετική, καθώς «ακούει το σώμα και όχι το πρόβλημα», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι ένας πόνος στη μέση δεν αντιμετωπίζεται πάντα με την ίδια τεχνική, δεν υπάρχει με απλά λόγια ένα «καλούπι». Όσο για τις κινήσεις, είναι ήπιες και ανώδυνες. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 70% των ασθενών χαλαρώνουν τόσο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ώστε πέφτουν σε ελαφρύ ύπνο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως ανάμεσα σε δύο συνεδρίες είναι απαραίτητο να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα που θα δώσει στο σώμα την ευκαιρία να «δουλέψει» μόνο του. O χρόνος αυτός αντιστοιχεί σε περίπου μία εβδομάδα, τη λεγόμενη «θεραπευτική κρίση». O θεραπευτής δίνει μερικές απλές «οδηγίες» στον ασθενή για το διάστημα ανάμεσα σε δύο συνεδρίες, όπως το να πίνει πολύ νερό και να κάνει ορισμένες ήπιες ασκήσεις




Το Bowtech δεν έχει παρενέργειες, πράγμα που σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή πάθησης. Καθώς πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία, η δράση της είναι ευεργετική για όλο τον οργανισμό. Μάλιστα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως το αυχενικό, οι ισχυαλγίες, οι τενοντίτιδες, τα προβλήματα της μέσης και της πλάτης. Στο Bowtech, όμως, αναζητούν ανακούφιση και όσοι πάσχουν από έλκος, αναπνευστικά προβλήματα, σύνδρομο ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), γυναίκες με χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις (ινομυώματα, κύστεις κλπ.) ή αρθρίτιδες, ενώ συστήνεται και στους αθλητές, καθώς λειτουργεί προληπτικά, επιταχύνει το χρόνο αποθεραπείας μετά από τραυματισμό και βελτιώνει τις επιδόσεις τους. Πότε θα δείτε αποτελέσματα Στο 85% των ασθενών η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6-7 συνεδρίες. Διάφορα περιφερικά προβλήματα, όπως είναι ο παγωμένος ώμος, η περιαρθρίτιδα, η τενοντίτιδα και ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να χρειαστούν λιγότερες, συνήθως 4-6, ενώ στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτούνται 8 συνεδρίες (περίπου 2 μήνες). Πάντα βέβαια ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή και την «προθυμία» που δείχνει το σώμα του να θεραπευτεί. Το αποτέλεσμα, πάντως, έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ συστήνεται μία θεραπεία συντήρησης κάθε 10-12 εβδομάδες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή. Έχει σημασία να θυμάστε ότι το Βowtech δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες μεθόδους και τεχνικές (όπως το μασάζ). Είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα συμβατό με οποιαδήποτε μορφή κινησιοθεραπείας, όπως η ελαφριά άσκηση.




Η Αρετή Βάσσου έχει ελαφριά σκολίωση και μια ήπια οσφυαλγία που της προκαλούν έντονους πόνους. Πριν δέκα χρόνια, όταν ζούσε στην Αγγλία, έκανε την πρώτη της γνωριμία με το Bowtech και έμεινε ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα. Δέκα χρόνια μετά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια θεραπεία στην Ελλάδα (στο διάστημα που μεσολάβησε δεν έκανε κάποια θεραπεία συντήρησης). Τα λόγια της είναι αποκαλυπτικά: «Την πρώτη φορά που συνάντησα το θεραπευτή στην Αθήνα είχα φρικτούς πόνους που δεν με άφηναν να κοιμηθώ τη νύχτα. Τα παραπανίσια κιλά μου επιδείνωναν πολύ την κατάσταση. Μετά την πρώτη συνεδρία, συνειδητοποίησα με ανακούφιση και έκπληξη ότι μπορούσα να ισιώσω την πλάτη μου. Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκα σαν πουλάκι. Μέχρι σήμερα έχω ολοκληρώσει 6 συνεδρίες και μαζί με την αποκατάσταση του προβλήματος μου πέρασαν και οι πονοκέφαλοι, καθώς και κάποια στομαχικά προβλήματα που προφανώς συνδέονταν με τη σκολίωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο γρήγορη βελτίωση. Από την πρώτη κιόλας φορά ένιωσα πως αυτή η τεχνική είχε αποτοξινωτική δράση σε ολόκληρο τον οργανισμό μου: Είχα τη διάθεση να πίνω πολύ νερό, να περπατώ και γενικώς να κινούμαι περισσότερο. Δύο γνωστοί μου, μεγάλοι σε ηλικία και με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, ωφελήθηκαν επίσης ιδιαίτερα από το Bowtech. Λόγω της προσωπικής μου εμπειρίας, δεν μπορώ να θεωρήσω το Bowtech απλό, πόσο μάλλον απλοϊκό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αξίζει να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε πώς ακριβώς λειτουργεί».



Στο διάστημα 2002-2006 ο κ. Αναστάσιος Τερζόπουλος διεξήγαγε κλινική έρευνα όσον αφορά τα αποτελέσματα της μεθόδου Bowtech σε παθήσεις της οσφυοπυελικής περιοχής (μέση και λεκάνη). Το δείγμα περιελάμβανε 70 ασθενείς ηλικίας 10-86 ετών από 4 ελληνικές πόλεις. Στα συμπεράσματα της κλινικής έρευνας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι το 87% των συμμετεχόντων παρουσίασε μεγάλη βελτίωση ή πλήρη αποκατάσταση. Η έρευνα έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και πρόκειται να παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτών Bowtech το Νοέμβριο του 2008 στην Αγγλία.





Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το φυσικοθεραπευτή, θεραπευτή Bowtech, ιπποθεραπευτή και πρόεδρο των Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου κ. Αναστάσιο Τερζόπουλο (τηλ.: 6932-560.083, site: ww.bowtechcenter.com).