Ενα νέο χάπι κατά των θρομβώσεων που προκαλούνται κυρίως μετά από εγχειρήσεις, ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το φάρμακο ονομάζεται Pradaxa και αναμένεται να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να αποφύγουν θρομβώσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. Το «θαυματουργό» χάπι θα χρησιμοποιείται κατά του σχηματισμού θρόμβων αίματος στις φλέβες, κυρίως μετεγχειρητικά. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία νέου τύπου κατά της θρόμβωσης που λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η φλεβική θρομβεμβολή υπολογίζεται ότι απειλεί σχεδόν το 50% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο, ενώ θεωρείται υπεύθυνη για έναν στους δέκα θανάτους νοσηλευόμενων ασθενών. Αρχικά η νέα θεραπεία θα χρησιμοποιείται μετά τις επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και γονάτου, όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θρομβώσεων.

Μελλοντικά ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το φάρμακο θα χορηγείται σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ασθενείς με κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παράλληλα, ένα δεύτερο αντιθρομβωτικό φάρμακο, το Xarelto, αναπτύσσεται από την εταιρεία Bayer. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές μάλιστα δείχνουν πρόκειται για ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό φάρμακο από το Pradaxa.