Νέα διαγνωστικά τεστ για σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, τα οποία θα αντικαταστήσουν μελλοντικά τις εξετάσεις αίματος ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη ότι στους σιελογόνους αδένες υπάρχουν 1116 πρωτεΐνες!

Από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 5 αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, προέκυψε ότι το σάλιο κατά το 20% περιέχει τις ίδιες πρωτεΐνες με το αίμα κάτι που το καθιστά κατάλληλο μέσο για την διάγνωση ασθενειών. Συγκεντρώνοντας δείγμα σάλιου από 23 άνδρες και γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων και , οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πρωτεΐνες συνδέονταν με κάποιες νόσους. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες είχαν δείξει ότι ορισμένες πρωτεΐνες συνδέονται με τις νόσους Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Χάντιγκτον, τον διαβήτη, όπως και καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Ο χάρτης πρωτεϊνών αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως μελλοντικά ο εντοπισμός ασθενειών θα μπορεί να γίνεται οικονομικά, γρήγορα και ανώδυνα με τη βοήθεια των διαγνωστικών τεστ σάλιου, ξεφεύγοντας έτσι μια για πάντα από τις εξετάσεις ούρων και αίματος.