Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα από το αρχικό έως το τελικό στάδιο της τροφικής αλυσίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων που περνούν στον άνθρωπο μέσω του φαγητού, επισημαίνει τώρα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τροφές όπως τα πουλερικά, τα αυγά, το χοιρινό και το βοδινό αλλά και οι σαλάτες μπορούν εύκολα να μολυνθούν κατά την επεξεργασία τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι μέσω της κατανάλωσης των τροφών τα «ανθεκτικά» μικρόβια μπορούν εύκολα να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τονίζει ότι για να προστατευθούν οι καταναλωτές θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε κάθε στάδιο της τροφικής αλυσίδας, από την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων μέχρι την τελική επεξεργασία των τροφίμων και τη διαδικασία συσκευασίας τους, αλλά να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να διαλευκανθεί η σχέση μεταξύ της χορήγησης αντιβιοτικών στα ζώα και της ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.