Ένα γρήγορο και ανώδυνο τεστ το οποίο μέσω του σάλιου θα ανιχνεύει κατά πόσο κάποιος έχει ήδη υποστεί ή θα υποστεί καρδιακό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον, κατάφεραν να αναπτύξουν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Το καινοτόμο τεστ το οποίο αναμένεται να σώσει μελλοντικά τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, χρησιμοποιεί έναν νανο-βιοαισθητήρα ο οποίος έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στο σάλιο τις πρωτεΐνες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου.

Έτσι οι ειδικοί θα μπορούν να γνωρίζουν κατά πόσο κάποιος ανήκει στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» και πρόκειται να πάθει άμεσα καρδιακό επεισόδιο ή το έχει ήδη υποστεί.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι πολύ απλή: με τη βοήθεια ενός σωλήνα λαμβάνεται δείγμα σάλιου και στη συνέχεια τοποθετείται σε μια κάρτα μεγέθους πιστωτικής κάρτας, η οποία φέρει ένα πανίσχυρο νανο-τσιπ με τους βιοδείκτες της καρδιάς. Η κάρτα μαζί με το δείγμα τοποθετούνται στη συνέχεια σε ένα κεντρικό σύστημα ανάλυσης και, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε χρόνο μικρότερο των 15 λεπτών.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αυτό το διαγνωστικό τεστ θα βοηθήσει στον εντοπισμό καρδιακών επεισοδίων σε άτομα που είχαν υποστεί σιωπηλό καρδιακό επεισόδιο και δεν είχαν εμφανή σημάδια – όπως συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες.