Κρύο και βροχή, ήλιος και ζέστη δεν είναι μόνο εμείς που έχουμε τα κυκλοθυμικά μας αλλά και ο καιρός. Και μπορεί το Πάσχα να ήταν άσχημος, αλλά την επόμενη εβδομάδα φρόντισε να το επανορθώσει. Οι ημέρες ήταν υπέροχες και όσοι από εμάς είχαν άδεια και βρέθηκαν σε θάλασσα φαντάζομαι ότι χάρηκαν τη χαλάρωση στην παραλία, την πρώτη ηλιοθεραπεία και οι πιο τολμηροί το πρώτο μπάνιο παίρνοντας μια γεύση από πρόωρες καλοκαιρινές διακοπές.

Μπήκε Μάιος μήνας και όσο οι όμορφες ημέρες μας ξελογιάζουν τόσο δεν πρέπει ο ήλιος να σας ξεγελάσει με το ζεστό του χάδι. Πως όμως θα διώξουμε το άσπρο χρώμα του χειμώνα από την επιδερμίδα μας αν δεν καθίσουμε να λιαστούμε; Ένα ηλιοκαμένο σώμα πάντα δείχνει πιο ελκυστικό. Ναι, το ξέρω και συμφωνώ μαζί σας. Άλλωστε ήδη τα έχω κάνει και τα δύο. Και τη βουτιά και την ηλιοθεραπεία. Όμως ανέκαθεν η αρχή μου είναι “μέτρον άριστον”.

Με άλλα λόγια η έκθεση στον ήλιο να γίνεται σιγά-σιγά τηρώντας τα αντιηλιακά μέτρα προστασίας. Τις πρώτες ημέρες μην κάθεστε περισσότερο από 15 με 30 λεπτά, και να προτιμήσετε το αντιηλιακό σας να έχει υψηλή προστασία ανεξάρτητα αν η επιδερμίδα δεν είναι πολύ ανοιχτόχρωμη. Μπορεί να αργήσετε να μαυρίσετε, αλλά το χρώμα που θα αποκτήσετε θα διαρκέσει πιο πολύ γιατί δεν θα έχετε εκθέσει το δέρμα σας σε κίνδυνο, το οποίο έχει μνήμη και υπολογίζει αθροιστικά.

Ίσως κάνετε χρόνια να εμφανίσετε μια δερματοπάθεια αλλά από την στιγμή που εμφανιστεί ο χρόνος εκδήλωσης της είναι ταχύτατος. Για αυτό και αν δείτε μαύρες κηλίδες σε σημεία που δεν είχατε ή αλλαγές σε κάποια ελιά σας συνιστώ να μην το καθυστερήσετε και να απευθυνθείτε σε ένα δερματολόγο για να μάθετε περί τίνος πρόκειται. Επίσης, σας συμβουλεύω να δώσετε μια έξτρα προστασία στο πρόσωπο σας φορώντας καπέλο και γυαλιά. Ο ήλιος ευθύνεται για το 99% των ρυτίδων. Εξάλλου έχουμε όλο το καλοκαίρι μπροστά μας.