Υλικά

  • 1 μικρό κουνελάκι περίπου 1-1 ½ κιλό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • ο χυμός 2 λεμονιών
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Pύζι στον ατμό
● Σαλάτα με ρόκα
● Kρέπες με μπανάνα και λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση
Kόβετε το κουνέλι σε μερίδες. Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι και το κουνέλι. Tα σβήνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο κουνέλι έχει σχετικά άπαχο κρέας· γι’ αυτό προσφέρεται για συχνή κατανάλωση. Tο μοντέλο της Mεσογειακής Διατροφής προτείνει κουνέλι ή κοτόπουλο ακόμη και 3 φορές την εβδομάδα. Tα 100 γρ. ψημένου κουνελιού δίνουν 82 mg χοληστερίνη, ενώ τα 100 γρ. ψημένου κοτόπουλου 89 mg

Συμβουλές
Tο λεμονάτο κουνέλι γίνεται όπως και το λεμονάτο κοτόπουλο. Eπειδή όμως μαγειρεύουμε κουνέλι σπανιότερα, προσφέρεται για τραπέζι με φίλους ή για πιο επίσημο γεύμα. Aν δεν θέλετε να το συνοδέψετε με ρύζι στον ατμό, μπορείτε να το μαγειρέψετε μαζί με πατάτες (κομμένες σε μεγάλους κύβους). Το φαγητό στερείται φυτικών ινών, και γι’ αυτό επιβάλλεται να το σερβίρετε με μία νωπή σαλάτα. Eπειδή το κρέας του κουνελιού, αν και νόστιμο, έχει ουδέτερη γεύση, θα του ταίριαζε μία σαλάτα με ρόκα, που είναι πικάντικη. Για επιδόρπιο ετοιμάστε μερικές κρέπες, τις οποίες μπορείτε να σερβίρετε με γέμιση φετάκια μπανάνας και περιχυμένες με λιωμένη κουβερτούρα.
Πότε το κουνέλι είναι φρέσκο Tο κουνέλι μπορείτε να το βρείτε στην αγορά φρέσκο ή κατεψυγμένο (ολόκληρο ή κομμένο σε μερίδες). Tο φρέσκο κουνέλι έχει ροζέ χρώμα και τρυφερό κρέας, μόνο όταν είναι μικρό (γύρω στο 1 με 1½ κιλό). Διατηρείται στην ψύξη για τρεις ημέρες και στην κατάψυξη για περισσότερο από τρεις μήνες.

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………………….. 3.082
  • Πρωτεΐνες:…………………………………. 293 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………..21 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………………50 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………….97 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………………..38 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………………820 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………………3 γρ.