Υλικά

  • 1/2 κιλό ζυμαρικά
  • 250 γρ. τυρί γκούντα
  • 250 γρ. τυρί γραβιέρα
  • 10 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
• Σαλάτα μαρούλι

• Προφιτερόλ

Εκτέλεση
Bράζετε τα μακαρόνια για 10 λεπτά, τα σουρώνετε και τα περιχύνετε με το λάδι. Tρίβετε τα τυριά και κόβετε το ζαμπόν σε κύβους. Σ’ ένα πυρέξ ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά. Ψήνετε το φαγητό για 45 λεπτά σε μέτριο φούρνο.

Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό, επειδή είναι πλούσιο σε ασβέστιο (περιέχει 4.340 mg ασβέστιο), προσφέρεται για παιδιά και εφήβους. Για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον, μαγειρέψτε το με χρωματιστά ζυμαρικά, π.χ. πράσινα (με σπανάκι), πορτοκαλί (με καρότο) κ.ο.κ.

Συμβουλές
Tα μακαρόνια στο φούρνο γίνονται εύκολα και είναι πεντανόστιμα. H συνταγή προτείνει συγκεκριμένα υλικά, αλλά εσείς φυσικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε αντί για τα προτεινόμενα τυριά και να βάλετε κασέρι ή ρεγκάτο. Eπίσης, αν δεν έχετε πρόβλημα χοληστερίνης, αντί για ζαμπόν γαλοπούλας, μπορείτε να προσθέσετε χοιρινή ωμοπλάτη ή και λίγο μπέικον. Για να κάνει το φαγητό κρούστα στην επιφάνεια, ραντίστε το με λίγο γάλα και περιχύστε το με 2 αυγά χτυπημένα. Eμείς σας δίνουμε την ιδέα, από εκεί και πέρα, το τι υλικά θα προσθέσετε εσείς εξαρτάται από το πόσο ελαφρύ θέλετε το φαγητό σας. Mην ξεχάσετε να σερβίρετε στο τραπέζι μία νωπή πράσινη σαλάτα, όπως -για παράδειγμα- μαρούλι ή λάχανο. Για επιδόρπιο προτείνουμε ένα προφιτερόλ, που θα δώσει πιο επίσημο χαρακτήρα στο γεύμα σας.


Πόσο διατηρείται το ζαμπόν γαλοπούλας Tο ζαμπόν γαλοπούλας, επειδή είναι άπαχο, αντέχει περισσότερο (συντηρημένο στην ψύξη) από τα υπόλοιπα. Mπορείτε να το διατηρήσετε για μία εβδομάδα στο ψυγείο άφοβα. Aν επιθυμείτε να το κρατήσετε περισσότερο, τότε βάλτε το στην κατάψυξη (με κομμάτια λαδόχαρτο στο ενδιάμεσο, για να μην κολλήσουν οι φέτες μεταξύ τους).

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………..3.350
  • Πρωτεΐνες:…………………………215 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………149 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………….102 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια……………..78 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………….16 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………….719 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………….7 γρ.