Πιθανώς θανατηφόρες παρενέργειες φαίνεται να έχουν οι τριπτάνες, φάρμακα που χορηγούνται κατά της ημικρανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, συγκαταλέγεται το φάρμακο Imitrex της εταιρείας GlaxoSmithKline και το Maxalt της Merck & Co.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί επισήμως 11 περιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων, ωστόσο όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τζωρτζτάουν Όφι Σόλντιν, πέραν των δηλωμένων περιπτώσεων, άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των ασθενών που εκδήλωσαν εν δυνάμει θανατηφόρες αντιδράσεις.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι πιο σοβαρό όταν οι ασθενείς παίρνουν και αντικαταθλιπτικά ταυτόχρονα με τα φάρμακα για την ημικρανία. Όπως προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει το λεγόμενο σύνδρομο σεροτονίνης, κατά το οποίο σωρεύονται υπερβολικές ποσότητες σεροτονίνης στον εγκέφαλο και μπορεί να προκληθεί ταχυκαρδία, πυρετός, εμετός και σοκ.