Σε μια γενετική παραλλαγή φαίνεται να οφείλεται η τάση μας να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες γλυκών, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Physiological Genomics», η ακατανίκητη μανία μας να καταναλώνουμε γλυκά σχετίζεται με μια παραλλαγή του γονιδίου GLUT2, το οποίο ρυθμίζει την εισαγωγή της γλυκόζης στα κύτταρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της γονιδιακής παραλλαγής σε δύο ομάδες: μια ομάδα υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων και μια άλλη υγιών, αδύνατων ενηλίκων.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας αρχικά υποχρεώθηκαν σε καταγραφή των τροφών που κατανάλωσαν κατά τις πρώτες τρεις ημέρες του πειράματος. Στην συνέχεια μεσολάβησαν δύο εβδομάδες, και αμέσως μετά επανέλαβαν το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα. Η δεύτερη ομάδα συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές συνήθειες που ακολούθησε για διάστημα ενός μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έφεραν τη γενετική παραλλαγή τoυ γονιδίου GLUT2 έτειναν να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, φρουκτόζη και γλυκόζη, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.