Ενίσχυση της οστικής μάζας φαίνεται ότι προσφέρει η βιταμίνη Κ που περιέχει το μπρόκολο και το σπανάκι, σύμφωνα με νέα ευρήματα σκωτσέζων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία ανήκουν σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ – που εντοπίζεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, τα δημητριακά και τα φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο – συνδέεται με την υψηλή οστική πυκνότητα, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες οστικής απώλειας σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στην οποία συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 49-54 ετών, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ σχετίζονται με την υψηλότερη οστική πυκνότητα.

Από την άλλη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νταντί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έφεραν ικανοποιητικά επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης Κ και D στον οργανισμό τους, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

Διαβάστε ακόμη:
Υπάρχουν και αντιηλιακές τροφές!
http://www.vita.gr/html/ent/395/ent.3395.asp

Στο μικροσκόπιο…τo μπρόκολο
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.1429.asp


Δείτε επίσης: