Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα όταν έρθουν σε επαφή με γάτες έχουν τα βρέφη των οποίων οι γονείς έχουν ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας.

Βρετανοί και δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος έχει άμεση σχέση με ένα συγκεκριμένο γονίδιο που κληρονομείται, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μίας πρωτεΐνης που προστατεύει το δέρμα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια έρευνα κατά την οποία συνέκριναν 379 παιδιά από τη Δανία, τα οποία ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου επειδή έφεραν το «ελαττωματικό» γονίδιο, με τυχαίο δείγμα 593 παιδιών από το Μάντσεστερ.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι και από τις δύο ομάδες, όσα παιδιά έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο και είχαν γατούλα στο σπίτι, αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, σε σχέση με τα υγιή. Αντίθετα, όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», η κατοχή σκύλου δεν έδειξε να ενισχύει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έφεραν το γονίδιο και είχαν ταυτόχρονα γάτα στο σπίτι. Όπως αναφέρουν, πάντως, ακόμη δεν έχουν καταλάβει πώς ακριβώς η επαφή των βρεφών με γάτες πυροδοτεί τη συγκεκριμένη δερματική αντίδραση.

Διαβάστε ακόμη:
Οχ, έβγαλε σπυράκια!
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.3394.asp

Έκζεμα: Φταίνε οι στενές επαφές!
http://www.vita.gr/html/ent/504/ent.5504.asp

Οι φυσικές λύσεις για δερματικά προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/410/ent.2410.asp