Μήπως πρέπει να φανταζόμαστε χιονισμένες βουνοκορφές κάθε φορά που θέλουμε να ανάψουμε τσιγάρο;

Οι θετικές σκέψεις «εξορκίζουν» βλαβερές συνήθειες είτε πρόκειται για το υπερβολικό φαγητό είτε για το κάπνισμα. Αυτό τουλάχιστο υποστηρίζουν ο Μαουρίτσιο Ντελγκάδο, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ και η συνάδελφός του Ελίζαμπεθ Φελπς από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που διεξήγαγαν το εξής πείραμα:

Μοίρασαν σε 15 εθελοντές χρωματιστές κάρτες και τους ζήτησαν να συνδέσουν τις μπλε κάρτες με το χρηματικό έπαθλο των 2,5 δολαρίων και τις κίτρινες κάρτες με μηδενικό κέρδος. Στη συνέχεια προέβαλαν τις κάρτες ανακατεμένες στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Με τη βοήθεια ηλεκτροδίων, που είχαν συνδέσει στις άκρες των δακτύλων των συμμετεχόντων και δίνοντάς στους την οδηγία άλλοτε να συγκεντρώνονται στο έπαθλο και άλλοτε να κάνουν απλά όμορφες σκέψεις, μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.

Σε γενικές γραμμές, η ιδέα του χρηματικού επάθλου «εξίταρε» τους συμμετέχοντες, ενώ αντίθετα οι όμορφες σκέψεις τους «κάλμαραν».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επομένως ότι οι «ανώτερες» σκέψεις μπορούν να αμβλύνουν τις σφοδρές επιθυμίες που οι εθισμοί μας προκαλούν.

Διαβάστε ακόμα:
Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp

Aυτό το καλοκαίρι, κόβω το τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/254/ent.6254.asp

Kι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp

Aπό πότε μία συνήθεια γίνεται εξάρτηση;
http://www.vita.gr/html/ent/048/ent.2048.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!»
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp