Σημαντική μείωση στις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου επιτυγχάνουν όσοι ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.

Με επικεφαλής τον έλληνα ερευνητή δρ. Δημήτριο Τριχόπουλο, καθηγητή Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η νέα έρευνα υπογραμμίζει τα ευεργετικά οφέλη της μεσογειακής δίαιτας ενάντια στον καρκίνο.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 26.000 Έλληνες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές τους συνήθειες για ένα διάστημα οκτώ ετών.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, διαπίστωσαν ότι όσοι εμπλούτιζαν τη διατροφή τους με όσπρια (φακές, μπιζέλια και φασόλια), ενώ παράλληλα μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, φάνηκε να περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 12%.

Ακόμα όμως και εκείνοι που αρκούνταν στην κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών όπως το ελαιόλαδο και δεν ακολουθούσαν τις υπόλοιπες οδηγίες της μεσογειακής δίαιτας έδειξαν να προστατεύονται από τον καρκίνο σε ποσοστό που άγγιζε το 9%!

Τα θετικά αυτά ευρήματα ενισχύονται και από μια δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων του Νόργουιτς, σύμφωνα με την οποία το μπρόκολο αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη.

Συγκρίνοντας την επίδραση 400 γρ. μπρόκολου ή μπιζελιών την εβδομάδα στον οργανισμό 24 ανδρών που άνηκαν σε υψηλή ομάδα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, οι βρετανοί ειδικοί εντόπισαν διαφορές ως προς τη δραστηριότητα των γονιδίων που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στους άνδρες που φέρουν τη γονιδιακή παραλλαγή GSTM1, τόσο το μπρόκολο όσο και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά (όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι) έδειξαν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να προλαμβάνουν την ασθένεια.

Διαβάστε ακόμη:
Πόσο μεσογειακή είναι η διατροφή των παιδιών μας;
http://www.vita.gr/html/ent/662/ent.4662.asp

Στο μικροσκόπιο… το μπρόκολο
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.1429.asp

Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Μεσογειακή διατροφή κατά του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/635/ent.6635.asp

Διατροφή και γυναικείοι καρκίνοι
http://www.vita.gr/html/ent/018/ent.5018.asp