Δύο νέες μέθοδοι εξωσωματικής γονιμοποίησης, που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, δίνουν ελπίδες σε άνδρες με αυξημένο πρόβλημα υπογονιμότητας, αλλά και σε γυναίκες με καρκίνο που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Η θαυματουργή μέθοδος που αφορά την ανδρική υπογονομότητα, ονομάζεται «ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένου σπέρματος» (intra-cytoplasmic morphologically-selected sperm injection – IMSI) και υιοθετεί την άμεση εισαγωγή του σπέρματος στο ωάριο. Δημιουργήθηκε το 2004 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Barllan στο Ισραήλ και η εφαρμογή της απαιτεί μικροσκόπηση υψηλής ανάλυσης η οποία επιτρέπει τον ενδελεχή εντοπισμό των καταλληλότερων σπερματοζωαρίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ιταλούς επιστήμονες της κλινικής Raprui στη Ρώμη, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι εντυπωσιακά, χαρίζοντας έτσι τη χαρά της σύλληψης σε ένα στα 12 ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας και κατά το παρελθόν είχαν υποβληθεί στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης τουλάχιστον δύο φορές.

Η μέθοδος ήδη εφαρμόζεται στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στην Ελβετία και στην Ισπανία. Η τιμή της είναι περίπου διπλάσια από εκείνη της απλής σπερματέγχυσης, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιτυχών κυήσεων.

Παράλληλα, μια νέα τεχνική αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες με καρκίνο που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπευτική αγωγή.

Γερμανοί επιστήμονες, που διενήργησαν έρευνα σε 40 γυναίκες, κατάφεραν να προκαλέσουν τη διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων κατά τις τελευταίες μέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Μέχρι τώρα, η λήψη των ωαρίων γίνονταν κατά την πρώτη ημέρα του κύκλου και στη συνέχεια καταψύχονταν, έτσι ώστε η ασθενής να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μετά το τέλος της θεραπείας της. Ωστόσο, η άμεση ανάγκη θεραπείας πολλές φορές αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τη λήψη ωαρίων, καθώς η ασθενής θα έπρεπε και πάλι να περιμένει την αρχή του κύκλου της, γεγονός που μεταφράζεται σε διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη, όπου οι ειδικοί απηύθυναν έκκληση για άμεση εφαρμογή της μεθόδου από εξειδικευμένα κέντρα.

Διαβάστε ακόμη:
Οι μπογιές βλάπτουν το σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.6435.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp

Τι σκοτώνει το σπέρμα;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.1206.asp

Φυλλικό οξύ για δυνατό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/567/ent.5567.asp

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχικές δυσκολίες της υπογονιμότητας
http://www.vita.gr/html/ent/062/ent.2062.asp

Με τ ις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύστε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp

Ελπίδες για την ανδρική υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/991/ent.6991.asp