Την ποιότητα και την ποσότητα του παιχνιδιού των παιδιών φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό η τηλεόραση, ακόμη κι όταν δεν την παρακολουθούν τα παιδιά αλλά απλώς λειτουργεί στον χώρο όπου βρίσκονται, υποστηρίζουν αμερικανοί ψυχολόγοι.

Όπως αναφέρει η δρ. Τίφανι Πέμπεκ, παιδοψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν, η οποία συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Child Development», πρόκειται για την πρώτη μελέτη η οποία διερευνά τις έμμεσες επιπτώσεις της τηλεόρασης όταν αυτή λειτουργεί στον ίδιο χώρο που βρίσκονται και τα παιδιά.

Οι ειδικοί παρακολούθησαν 50 παιδιά ηλικίας 12, 24 και 36 μηνών να παίζουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους για περίπου μία ώρα. Οι γονείς έπρεπε να παρακολουθήσουν μια εκπομπή χωρίς να δίνουν σημασία στα παιδιά τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν τη διαδικασία, με κλειστή όμως την τηλεόραση.

Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι αν και τα παιδιά δεν έδειχναν να παρακολουθούν τηλεόραση, παρ’ όλα αυτά εμφανίζονταν λιγότερο συγκεντρωμένα στο παιχνίδι τους όσο αυτή ήταν αναμμένη, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια του κάθε «κύκλου» παιχνιδιού κατά 25%.

Οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής συνιστούν στους γονείς να μην εκθέτουν παιδιά κάτω των δύο ετών στην τηλεόραση ή στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Διαβάστε ακόμη:
Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπει το παιδί μου;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.3430.asp

Τηλεόραση και παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/746/ent.5746.asp

Μην τους κλέβετε τον ύπνο
http://www.vita.gr/html/ent/754/ent.5754.asp