Ρύζι κόκκινης μαγιάς και μουρουνόλαδο «ισοδυναμούν» με φάρμακο κατά της χοληστερίνης

Το Ρύζι Κόκκινης Μαγιάς (Red Yeast Rice), σχετικά άγνωστο σε μας, χρησιμοποιείται στην Κίνα από τους αρχαίους χρόνους ως φάρμακο και παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus. Στο δυτικό κόσμο το βρίσκουμε κυρίως σε συμπληρώματα διατροφής.

Μια ομάδα ερευνητών του Health System’s Chestnut Hill, νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της γύρω από την προσπάθεια αντικατάστασης των φαρμάκων που αποβλέπουν στη μείωση της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης» (LDL) με συμπληρώματα διατροφής και οδηγίες για την αλλαγή του καθημερινού τρόπου ζωής.

Η επιστημονική ομάδα στράφηκε στο ρύζι κόκκινης μαγιάς, έχοντας κάποιες ενδείξεις από παλιότερες έρευνές της ότι μειώνει τη χοληστερίνη LDL. Κατάρτισαν δυο διαφορετικά προγράμματα αντιμετώπισης της χοληστερίνης και μοίρασαν 74 εθελοντές με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα λάμβανε ένα φάρμακο, το οποίο βασίζεται στη στατίνη Symvastatin, για να ρίξει τα επίπεδα χοληστερίνης. Η άλλη λάμβανε συμπλήρωμα διατροφής με ρύζι κόκκινης μαγιάς και αμπούλες μουρουνόλαδου (πλούσιου σε ω-3 λιπαρά).

Μετά από 12 εβδομάδες συνέκριναν τα αποτελέσματα: 42,4% μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης για την ομάδα του ρυζιού κόκκινης μαγιάς έναντι 39,6% για την ομάδα που έπαιρνε το φάρμακο. Όσοι έπαιρναν το συμπληρώματα είχαν χάσει κατά μέσο όρο 4,7 κιλά, ενώ οι άλλοι μόλις κάτι λιγότερο από ένα κιλό!

Επομένως, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με τη βοήθεια ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης να αποφύγουν τα φάρμακα που βασίζονται σε στατίνες και, σε μερικές περιπτώσεις, προκαλούν επιπλοκές.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν στους καρδιοπαθείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν στατίνες καθώς τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου.

Διαβάστε ακόμη:
8 τρόποι για να ανεβάσετε την «καλή» χοληστερίνη
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.6761.asp

Χοληστερίνη ώρα μηδέν
http://www.vita.gr/html/ent/823/ent.5823.asp

Δείτε τη χοληστερίνη στα μάτια σας
http://www.vita.gr/html/ent/168/ent.4168.asp