Νέες, πρωτοποριακές μεθόδους ετοιμάζεται να εφαρμόσει δοκιμαστικά το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για τη χορήγηση βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις καρδιάς. Σε πειράματα ξένων επιστημόνων, τα ενήλικα βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται από τον οργανισμό του ίδιου του ασθενούς έδειξαν να έχουν τη δυνατότητα μετατροπής τους σε μυϊκά κύτταρα, ενισχύοντας έτσι την καρδιακή λειτουργία.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμφυτεύσεις συσκευών υποβοήθησης καρδιάς –η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου- οι οποίες αναμένεται να απαλλάξουν τους ασθενείς από τη χρονοβόρα διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Η «θαυματουργή» συσκευή αποτελείται από ένα εσωτερικό τμήμα που εμφυτεύεται στην αριστερή κοιλία και ωθεί το αίμα στην αρτηρία και από ένα εξωτερικό, που στην ουσία αποτελεί το λειτουργικό τμήμα της συσκευής, καθώς εκεί εντοπίζεται η επαναφορτιζόμενη μπαταρία και το χειριστήριο για τη ρύθμιση της ροής του αίματος.

Διαβάστε ακόμη:
Ασφαλή βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.5308.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Μπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Η καρδιά μας μπορεί να ξαναγεννηθεί
http://www.vita.gr/html/ent/872/ent.6872.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp

Γάτες για γερή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/566/ent.5566.asp