Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς έχουν βρέφη που εκτίθονταν στην ακτινοβολία των κινητών πριν ή μετά τη γέννησή τους.

Η μελέτη ανήκει στους ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), οι οποίοι είδαν ότι όσα παιδιά εκτίθονταν στην επιβλαβή ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από αυτήν αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης συναισθηματικών ή συμπεριφορικών προβλημάτων που άγγιζε το 80%.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις περιπτώσεις 13.153 παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν συμμετάσχει στην τεράστια δανέζικη έρευνα Danish National Birth Cohort, ενόσω ακόμη βρίσκονταν στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. Όταν τα παιδιά έκλεισαν και το έβδομο έτος της ηλικίας τους, οι μητέρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συμπεριφορά και την υγεία των μικρών, όπως επίσης και τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν οι ίδιες το κινητό τους τηλέφωνο πριν και μετά τη γέννησή των παιδιών τους.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ποσοστό αρνητικής επίδρασης της ακτινοβολίας στη συμπεριφορά των παιδιών ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ ο κίνδυνος αυξάνονταν ακόμη περισσότερο όταν αυτά εκτίθονταν στο κινητό πριν τη γέννησή τους.

Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο όταν χρησιμοποιούν κινητό σε σχέση με τους ενήλικες είναι γιατί τα αυτιά και ο εγκέφαλός τους είναι μικρότερα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή. Πιθανολογούν, μάλιστα, ότι ως προς τη συμπεριφορά, σημαντικό ρόλο μπορεί ενδεχομένως να παίζει και η προσοχή που δίνει η μητέρα στο παιδί της όταν η ίδια είναι απασχολημένη μιλώντας στο κινητό.

Διαβάστε ακόμη:
Κινητά – Ασύρματα τηλέφωνα – Lap top. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;
http://www.vita.gr/html/ent/710/ent.4710.asp

Αθώα καφές και κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/833/ent.4833.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp

Η τηλεόραση βλάπτει τα βρέφη
http://www.vita.gr/html/ent/040/ent.7040.asp

Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας οι 9 μήνες μέσα στην κοιλιά;
http://www.vita.gr/html/ent/328/ent.2328.asp