Μια πειραματική συσκευή που μοιάζει με κράνος ποδηλάτη ίσως δώσει τέλος στη νόσο Αλτσχάιμερ!

Ελπίδες για χιλιάδες ασθενείς, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, προσφέρει μια ειδική συσκευή, παρόμοια με κράνος ποδηλάτη, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και εκπέμπει υπέρυθρο φως.

Η συσκευή δημιουργήθηκε από το δρ. Γκόρντον Ντούγκαλ σε συνεργασία με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σάντερλαντ στη Βρετανία.

Φέρει 700 φωτοδιόδους (LED) που εκπέμπουν φως το οποίο εισχωρεί στο κρανίο. Το φως αυτό πιστεύεται ότι έχει το κατάλληλο μήκος κύματος ώστε να ενεργοποιεί την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων, να επιβραδύνει τη φθορά της μνήμης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών, αναστρέφοντας έτσι τα συμπτώματα της άνοιας.

Μέχρι τώρα, η πρωτότυπη συσκευή έχει δοκιμασθεί σε ποντίκια και σε μικρό αριθμό ασθενών. Οι δοκιμές έδωσαν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Ο τελευταίος ασθενής που φόρεσε όμως το θαυματουργό κράνος ήταν ο 57χρονος αμερικανός Κλέμ Φένελ, ο οποίος έπασχε από άνοια. Η κατάστασή του μάλιστα ήταν τόσο προχωρημένη ώστε δεν μπορούσε να μιλήσει στο τηλέφωνο, ή να παραγγείλει το γεύμα του.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας (2 φορές την ημέρα από 10 λεπτά), του Φένελ ήταν πραγματικά θεαματικά. Η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε αρχικά και σιγά-σιγά άρχισε να παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Ο ασθενής έφτασε στο σημείο να συζητά και να βγαίνει μόνος του για ψώνια.

Η ομάδα του δρ. Ντούγκαλ πιστεύει ότι το κράνος μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία κατά της άνοιας.