Αυτόν το μήνα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε ένα σπινθηροβόλο αφρώδες κρασί, ιδανικό για χαλαρά καλοκαιρινά απόβραδα. Το κρασί παράγεται αποκλειστικά από το Μοσχοφίλερο, στο οροπέδιο της Μαντινείας στην Πελοπόννησο, ένα από τα πλέον κατάλληλα μέρη της χώρας μας για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Για την παραγωγή του εφαρμόζεται η κλασική μέθοδος της Καμπανίας (Méthode Traditionelle), που σημαίνει ότι τα σταφύλια τρυγώνται πρώιμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να έχουν χαμηλό, δυναμικό αλκοολικό τίτλο και υψηλή οξύτητα. Το κρασί που φτιάχνεται από τέτοια σταφύλια είναι ντελικάτο, με φίνες αρωματικές αποχρώσεις, ξηρό, πολύ όξινο και, βεβαίως, δεν περιέχει ακόμη τις περίφημες φυσαλίδες. Αυτές θα δημιουργηθούν από τη δεύτερη αλκοολική ζύμωση, που πραγματοποιείται μέσα στην ίδια τη φιάλη με την οποία η Amalia θα φτάσει στο τραπέζι μας. Στη συνέχεια, το κρασί ξεκουράζεται για πολλούς μήνες στα υπόγεια κελάρια του κτήματος, ενώ οι φιάλες περιστρέφονται πολλές φορές ημερησίως με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι, οι οινολάσπες -ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από την αλκοολική ζύμωση- συγκεντρώνονται στο λαιμό της φιάλης. Μετά από την απομάκρυνσή τους, η φιάλη απογεμίζεται με μείγμα από κρασί και ζάχαρη, που δίνει στο κρασί την τελική γλυκύτητα. Αυτή η γλυκύτητα κατατάσσει το Amalia στην κατηγορία των Brut.




Σερβιρισμένη στο ποτήρι, η Amalia Brut, η οποία παρεμπιπτόντως φέρει το όνομα της συζύγου του παραγωγού της Γιάννη Τσέλεπου, μας χαρίζει ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα με χρυσαφιές ανταύγειες, ενώ κορδόνια από φίνες φυσαλίδες εκλύονται με κανονικότατο ρυθμό. Το άρωμά της είναι κομψό, θυμίζει λευκά λουλούδια, βασιλικό και φρέσκα φουντούκια. Η γεύση είναι καλά δομημένη, μαλακιά και κομψή. Τελειώνει μεγαλόπρεπα και αρωματικά με νότες λευκόσαρκου ροδάκινου.





Συνεχίζεται η συλλογή μεταλλίων για τα κρασιά του Γιώργου Σκούρα. Στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονί­κης, ο «Μέγας Οίνος 2005» και η «Νεμέα Grande Cuvée 2005» απέσπασαν μεγάλα χρυσά μετάλλια.

Διπλή διάκριση και για τις νέες, ευφάνταστες ετικέτες των κρα­σιών του Κτήματος Βογιατζή (σχεδιασμός: Red Creative). Πρώτα απέσπασαν έπαινο στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης 2008 και ακολούθησε το 2ο Βραβείο στα European Design Awards 2008.

Συμπυκνωμένο και μεστό, το καινούργιο ερυθρό κρασί της ετι­κέτας «Κυρ-Γιάννη», από το κτήμα στο Γιαννακοχώρι Νάου­σας. Η έκφραση του Ξινόμαυρου διαφο­ροποιείται αρωματικά και γευστικά από την παρουσία του Syrah (13%) και την εφαρμογή νέων τεχνο­λογι­κών παρεμβάσεων.



www.vita.gr. Για περισσότερες πληροφορίες ή και απορίες σχετικά με το κρασί, επισκεφτείτε το blog του κρασιού στην ιστοσελίδα του Vita.