Αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις συνδέουν το φάρμακο Inegy που λαμβάνεται για τη χοληστερίνη με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου.

Καρδιολόγοι συνιστούν προσοχή στη λήψη του φαρμάκου Inegy το οποίο λαμβάνεται ως ημερήσιο χάπι κατά της χοληστερίνης.

Ένας κορυφαίος καρδιολόγος, ο αυστριακός καθηγητής Χάιντς Ντρέξελ, του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, έσπευσε να σχολιάσει: «Δεν είναι σίγουρος ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου έχουν αποδειχθεί. Προσωπικά, δεν θα έπαιρνα το συγκεκριμένο σκεύασμα». Άλλοι καθηγητές όμως είναι πολύ πιο προσεκτικοί στο να εκφέρουν άποψη.

Στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των ασθενών που έπαιρναν το Ιnegy.

Ο δρ. Τεργιέ Πέντερσεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ulleval του Όσλο, είναι επιφυλακτικός. Δεν θεωρεί ότι αποδείχτηκε η συσχέτιση του φαρμάκου με την πρόκληση καρκίνου.

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ερεύνησε το θέμα αλλά δεν μπόρεσε να δει στα ευρήματα κάτι περισσότερο από «στατιστική σύμπτωση».

Το συγκεκριμένο φάρμακο συνδυάζει τη γνωστή στατίνη «συμβαστατίνη» με την ουσία «εζετιμίβη», για τη μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους επικριτές του Ιnegy, η γαστρεντερική απορρόφηση της δεύτερης ουσίας είναι αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το Inegy δεν προσφέρει σχεδόν κανένα όφελος στους ασθενείς με μερικώς φραγμένη καρδιακή βαλβίδα, ούτε έχει κάποια θετική επίδραση στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων.

Διαβάστε ακόμη:
Η χοληστερίνη μειώνεται και χωρίς χάπια
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.5462.asp


Χοληστερίνη ώρα μηδέν
http://www.vita.gr/html/ent/823/ent.5823.asp

Στατίνες για διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/735/ent.4735.asp