Η συχνή σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τη δράση του γονιδίου FTO που ευθύνεται για την παχυσαρκία. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ υποστηρίζουν ότι η συχνή άσκηση μας δίνει τη δυνατότητα να μην «υποκύψουμε» στην κληρονομική μας προδιάθεση για… παχυσαρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Archives of Internal Medicine», οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα παρατηρώντας τις καθημερινές συνήθειες των μελών μιας κοινότητας Άμις (μια κλειστή θρησκευτική κοινότητα στις ΗΠΑ με αξιοσημείωτη «γονιδιακή καθαρότητα», η οποία ευνοεί την επιστημονική μελέτη των ανθρώπινων γονιδίων)

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι έφεραν δύο αντίγραφα του «ένοχου» γονιδίου αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι, απέφευγαν τον κίνδυνο των περιττών κιλών. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι κάποια από τα γονίδια, που δείχνουν να συνδέονται με την παχυσαρκία στις μέρες μας, πιθανότατα να μην προκαλούσαν την ίδια προδιάθεση πριν από κάποιους αιώνες, όταν η ζωή απαιτούσε μεγαλύτερη προσπάθεια και άρα σωματική δραστηριότητα…

Στο «μέτωπο» της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, έχουμε όμως κι άλλες εξελίξεις. Οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας χωρίς περίπλοκες επεμβάσεις όπως το γαστρικό μπαϊπάς, που όμως έχει και κάποιες απροσδόκητα θετικές επιδράσεις. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα, το γαστρικό μπαϊπάς οδήγησε σε μείωση της παραγωγής των «ορμονών της πείνας» και κυριολεκτικά εξαφάνισε τον διαβήτη τύπου 2 από τον οποίο έπασχαν ορισμένοι από εκείνους που υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

Ήδη φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν προϊόντα «ανώδυνου» αδυνατίσματος.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Naztech έχει περάσει στο στάδιο των δοκιμών ενός ρινικού σπρέι το οποίο περιέχει την ορμόνη ΡΥΥ που πυροδοτεί το αίσθημα του κορεσμού και έτσι αυτοί που το χρησιμοποιούν θα αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να τρώνε. Μέχρι στιγμής, πάντως τα αποτελέσματα του φαρμάκου δεν ήταν ικανοποιητικά.

Άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Pfizer και η Amylin, εργάζονται για την ανάπτυξη ένεσης βραδείας αποδέσμευσης, που θα μπορούσε να γίνεται τρεις φορές την ημέρα. Το φάρμακο εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα.

Διαβάστε ακόμη:
1 στους 4 με το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.7016.asp

Η γονιδιακή «συνωμοσία» της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.4846.asp

Κληρονομείται το πάχος;
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.5453.asp

Παχυσαρκία όπως κλιματική αλλαγή
http://www.vita.gr/html/ent/902/ent.4902.asp

«Βηματοδότης» και για την παχυσαρκία
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp