Προσφέρει θωράκιση απέναντι σε όλες τις σοβαρές παθήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως αποδεικνύεται από μια… ντουζίνα ερευνών!

Τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ μειώνει σημαντικά η μεσογειακή διατροφή, όπως προέκυψε από την μετά-ανάλυση 12 ερευνών διεθνούς κλίμακας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης, Φραντσέσκο Σόφι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, πιο συγκρατημένη σε κρέας και γαλακτοκομικά καθώς και μια μικρή ποσότητα κρασιού, δρα ως «ασπίδα» του οργανισμού έναντι χρόνιων ασθενειών.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 9% και από καρκίνο κατά 6, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον κατά 13%!

Νέος στόχος των ερευνητών είναι ο προσδιορισμός της ιδανικής ποσότητας ημερήσιας κατανάλωσης κάθε ομάδας τροφίμων της μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε ακόμη:
«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή!
http://www.vita.gr/html/ent/955/ent.6955.asp

«Διπλή ήττα» για τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών
http://www.vita.gr/html/ent/045/ent.7045.asp

Πόσο μεσογειακή είναι η διατροφή των παιδιών μας;
http://www.vita.gr/html/ent/662/ent.4662.asp

Μεσογειακή διατροφή κατά του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/635/ent.6635.asp

«Ασπίδα» ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.4809.asp

Το «κλειδί» της μακροζωίας
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.6021.asp