Αποτελεσματικές είναι τελικά οι κρέμες οιστρογόνων για την καταπολέμηση των επίμονων ρυτίδων αλλά μόνο στις περιοχές εκείνες που δεν εκτίθενται στον ήλιο, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούν στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Dermatology», οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένες κρέμες ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα, «γεμίζοντας» τις ρυτίδες, αλλά μόνο εκείνες που δεν προέρχονται από τον ήλιο.

Οι ειδικοί έφτιαξαν διάφορες κρέμες πλούσιες σε οιστραδιόλη – μια ορμόνη που συγκαταλέγεται στα οιστρογόνα – και στη συνέχεια τις επάλειψαν σε διάφορα σημεία του σώματος 70 ανδρών και γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας 75 ετών.

Μετά δύο εβδομάδες χρήσης τους μέρα παρά μέρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επιδερμίδα των εθελοντών παρήγαγε περισσότερο κολλαγόνο από εκείνους που χρησιμοποιούσαν άλλα σκευάσματα.

Τα καλά αποτελέσματα, όμως, περιορίζονταν σε περιοχές που προστατεύονταν από την ηλιοφάνεια. Αντίθετα στα σημεία του σώματος τα οποία εκτίθενται συχνά στις ακτίνες του ήλιου, όπως π.χ. τα χέρια και το πρόσωπο, η παραγωγή οιστρογόνου ήταν περιορισμένη.

Διαβάστε ακόμη:
Στην υπηρεσία της αντιγήρανσης
http://www.vita.gr/html/ent/838/ent.5838.asp

«Δηλητηριώδης» κρέμα εξαφανίζει τις ρυτίδες
http://www.vita.gr/html/ent/869/ent.4869.asp

Καλλυντικά vs αισθητική ιατρική
http://www.vita.gr/html/ent/780/ent.4780.asp

Aντισταθείτε στο…δέρμα της πόλης!
http://www.vita.gr/html/ent/262/ent.1262.asp

Xαμογελάστε χωρίς το φόβο των ρυτίδων
http://www.vita.gr/html/ent/331/ent.1331.asp

Πείτε αντίο στα σημάδια της γήρανσης
http://www.vita.gr/html/ent/136/ent.6136.asp