Ακόμη κι αν δεν είχατε ποτέ εμφανίσει πέτρα στα νεφρά, πιθανότατα γνωρίζετε ότι το νερό είναι το πιο ισχυρό «όπλο» σας ενάντια στη λιθίαση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή. Ένας άλλος, λιγότερο γνωστός, προδιαθεσικός παράγοντας είναι το φαγητό με πολύ ζάχαρη, αλάτι ή φρουκτόζη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, οι πέτρες στα νεφρά μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της έλλειψης ασβεστίου και καλίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, καθώς και για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνετε. Το κάλιο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης που παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή συστολή των μυών. Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή

Στην έρευνα, η οποία διήρκεσε 10 χρόνια, έλαβαν μέρος 411 άνθρωποι με πέτρες στα νεφρά. Όλοι έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο που συνέκρινε τι έτρωγαν που θα μπορούσε να τους προκαλέσει πέτρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν λιγότερο ασβέστιο, κάλιο, καφεΐνη και φυτικά άλατα στη διατροφή τους, καθώς και όσοι έπιναν λιγότερο νερό, όλοι είχαν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λιθίασης. Σε ποιες τροφές, όμως, βρίσκονται όλα αυτά τα καλά;

Ως γνωστόν, η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα οπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Επιπλέον, το γάλα και το γιαούρτι έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι: πατάτες, γλυκοπατάτες, μπανάνες, φράουλες, αβοκάντο και φασόλια.

Τέλος, μην ξεχνάτε το νερό

Αν είστε επιρρεπείς στον κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά αλλά δεν φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά, τότε απλά μετράτε ανάποδα… Θα καταλάβετε αν είστε αφυδατωμένοι από το χρώμα των ούρων σας: αν είναι διαυγές είστε o.k., αν πάλι είναι κίτρινο ή πορτοκαλί πιείτε το συντομότερο δυνατό τουλάχιστον τέσσερα ποτήρια νερό.