Οι κίνδυνοι εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας και ατοπικής δερματίτιδας στα βρέφη αυξάνονται αν έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επικεντρώνεται στον συσχετισμό μεταξύ καισαρικής τομής και αλλεργιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Allergy and Clinical Immunology» στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 432 παιδιά, τα οποία παρακολουθούνταν από την γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 9 ετών. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς είχε ιστορικό αλλεργιών.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν λοιπόν, ότι παρά την κληρονομική προδιάθεση, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονταν και ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας σε σχέση με τα παιδιά που είχαν έρθει στον κόσμο φυσιολογικά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί όταν το βρέφος γεννιέται με καισαρική δεν εκτίθεται στην κολπική χλωρίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έμμεσες ανοσολογικές διαταραχές οι οποίες ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών μελλοντικά.

Διαβάστε ακόμη:
Τι γίνεται με τις καισαρικές;
http://www.vita.gr/html/ent/739/ent.6739.asp

Καισαρική. Πότε επιβάλλεται;
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.4621.asp


Ανοσοθεραπεία: Πως νικά τις αλλεργίες
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.5503.asp

Μία θεραπεία για όλες τις αλλεργίες!
http://www.vita.gr/html/ent/042/ent.7042.asp

Μήπως το κέικ το πειράξει;
http://www.vita.gr/html/ent/555/ent.1555.asp