Στην παράταση της νεότητας των αρτηριών βοηθούν οι περιβόητες στατίνες, οι οποίες χορηγούνται στους ασθενείς με σκοπό την μείωση της χοληστερίνης.


Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πολύ πιθανόν η προληπτική δράση των στατινών να μπορεί να εφαρμοσθεί και για άλλα σημεία του οργανισμού.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Circulation Research», τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι οι στατίνες ενισχύουν την λειτουργία των κυττάρων που επενδύουν τις αρτηρίες της καρδιάς. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, συμβαίνει γιατί αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτείνης NBS-1, που είναι υπεύθυνη για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου DNA στα κύτταρα των αρτηριακών τοιχωμάτων.


Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μάρτιν Μπένετ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη η ανακάλυψη ότι οι στατίνες όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερίνη αλλά αποκαθιστούν τους μηχανισμούς που διαθέτουν τα ίδια τα κύτταρα για την επιδιόρθωση του DNA τους.»


Διαβάστε ακόμη:

«Φρένο» στις καισαρικές με στατίνες

http://www.vita.gr/html/ent/870/ent.6870.asp


Stop στην άνοια με στατίνες

http://www.vita.gr/html/ent/188/ent.7188.asp


Οι στατίνες σταματούν την περιοδοντίτιδα!

http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.6623.asp


Στατίνες για την υπέρταση

http://www.vita.gr/html/ent/801/ent.5801.asp


Στατίνες για διαβητικούς

http://www.vita.gr/html/ent/735/ent.4735.asp