Έντεκα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά για το πρωινό των παιδιών στις ΗΠΑ περιέχουν ως και 40% ζάχαρη. Σε 2 από αυτά, μάλιστα, βρέθηκε ότι η ζάχαρη αποτελεί πάνω από το 50% τους βάρους τους! Οι αναλυτές του Consumer Reportsενός δημοφιλούς, ενημερωμένου αμερικανικού site που φιλοξενεί κριτικές προϊόντων με κριτήριο το συμφέρον του καταναλωτή- ανακάλυψαν ότι μια μερίδα από αυτά τα δημητριακά έχει τόσο πολλή ζάχαρη όσο κι ένα γκλασαρισμένο ντόνατς!

Τα παιδιά στις ΗΠΑ, πριν πάνε στο σχολείο, καταναλώνουν λοιπόν όχι τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπόψη, όπως παρατηρούν οι αναλυτές του Comsumer Reports, ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν καταναλώνουν τις συνιστώμενες αλλά πολύ μεγαλύτερες μερίδες.

Οι περισσότερες «εμπλεκόμενες» εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις για να αντικρούσουν τα συμπεράσματα αυτής της ανάλυσης. Μια εταιρεία υποστήριξε μάλιστα ότι τα προϊόν της καταναλώνεται κατεξοχήν από ενήλικες. Στην πραγματικότητα ακόμη και το ίδιο το Consumer Reports έχει την εκτίμηση ότι περίπου το 58% των δημητριακών στις ΗΠΑ, που προορίζονται για παιδιά, καταναλώνονται τελικά από ενήλικες.

Από την άλλη, όμως, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 32 χώρες με την υποστήριξη διεθνών ενώσεων έδειξε ότι οι ίδιες «μάρκες» έξω από τις ΗΠΑ κυκλοφορούν με λιγότερη (αλλά όχι λίγη) ζάχαρη. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο προϊόν γνωστής εταιρείας, στις ΗΠΑ περιέχει 55% ζάχαρη, ενώ στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σλοβενία 40%…

Τι μπορούν να κάνουν τελικά οι γονείς, αν δεν θέλουν να γυρίσουν στο «αυγουλάκι», στις φέτες με μέλι και στο γάλα με κακάο; Διαβάστε μας λένε οι «καλοί άνθρωποι» του Consumer Reports τις ετικέτες των προϊόντων δημητριακών και διαλέξτε αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και «φτωχά» σε ζάχαρη και νάτριο. Άλλωστε κι αυτοί μέσα από το σωρό των «βομβών ζάχαρης» ξεχώρισαν μερικά προϊόντα για την καλή τους ποιότητα και τα συνιστούν. Δείτε το πλήρες ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.consumerreports.org/health/healthy-living/diet-nutrition/healthy-foods/breakfast-cereals/overview/breakfast-cereals-ov.htm

Διαβάστε ακόμη:
Πρωινό για λεπτούς εφήβους
http://www.vita.gr/html/ent/407/ent.5407.asp

Φάε καλά το πρωί, για να χάσεις κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp

Τα πιο συχνά λάθη στη διατροφή του
http://www.vita.gr/html/ent/180/ent.6180.asp

5 πρωινά με γάλα για… extra ενέργεια!
http://www.vita.gr/html/ent/626/ent.6626.asp