Η αδυναμία των παχύσαρκων ανθρώπων να δαμάσουν την όρεξή τους ίσως οφείλεται στην έλλειψη ισορροπίας χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, η χημική αστάθεια που παρατηρήθηκε στον εγκέφαλο ορισμένων παχύσαρκων γυναικών, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανοποίηση που παίρνουν από την κατανάλωση γευστικών πιάτων. Έτσι, καθώς ο εγκέφαλός τους βρίσκει οτιδήποτε τρώνε λιγότερο απολαυστικό, οδηγούνται στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων, προκειμένου να αισθανθούν ικανοποίηση.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μια έρευνα συνολικής διάρκειας ενός έτους στην οποία συμμετείχαν 43χρονες γυναίκες. Οι ερευνητές τούς προσέφεραν λαχταριστά μιλκσέικ σοκολάτας και παρακολούθησαν τον τρόπο αντίδρασης του εγκεφάλου τους,.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι γυναίκες των οποίων η ντοπαμίνη –το χημικό της επιβράβευσης– παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, ήταν εκείνες που μέχρι το τέλος της έρευνας είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να πάρουν παραπανίσια κιλά.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έφεραν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή που σχετίζεται με μικρότερο αριθμό υποδοχέων ντοπαμίνης, είχαν εξίσου μεγάλες πιθανότητες να πάρουν βάρος.

Διαβάστε ακόμη:
Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp


Εγχειρήσεις παχυσαρκίας. Πότε πρέπει να γίνονται;

http://www.vita.gr/html/ent/285/ent.1285.asp


Ξεκινάω δίαιτα τι να προσέχω;
http://www.vita.gr/html/ent/718/ent.6718.asp

Τώρα και «έξυπνα» σνακ
http://www.vita.gr/html/ent/515/ent.7515.asp

Φάε καλά το πρωί για να χάσεις κιλά!
http://www.vita.gr/html/ent/840/ent.6840.asp


Κληρονομείται το πάχος;
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.5453.asp

Παιδική παχυσαρκία. Ενός κακού μύρια έπονται
http://www.vita.gr/html/ent/023/ent.7023.asp