Η έλλειψη ενός βακτηρίου, που φυσιολογικά «κατοικεί» στο έντερο, μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου του Crohn, εκτιμούν τώρα γάλλοι ερευνητές.

Οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικής Έρευνας κατάφεραν να εντοπίσουν το βακτήριο Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο εκκρίνει ορισμένες βιοχημικές ουσίες που μειώνουν τις φλεγμονές.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», εάν οι προγραμματισμένες δοκιμές σε πειραματόζωα αποδειχτούν επιτυχείς, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια θεραπεία προβιοτικών με βάση το βακτήριο F. prausnitzii.

Για την ώρα πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας, ισχυριζόμενοι ότι το έντερο περιέχει τόσο μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών, που είναι σχεδόν απίθανο μόνο ένας από αυτούς να θεωρείται υπεύθυνος για τη νόσο.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn στο έντερο περιλαμβάνουν πόνο, διάρροια και έλκη. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση ενός τμήματος του εντέρου.

Διαβάστε ακόμη:
Βρέθηκε το γονίδιο του ευερέθιστου εντέρου
http://www.vita.gr/html/ent/505/ent.7505.asp

Για να είστε χαλκέντεροι
http://www.vita.gr/html/ent/825/ent.5825.asp

Ένζυμα ερεθίζουν το έντερο
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.5785.asp

Kολίτιδα: Όταν διαμαρτύρεται η κοιλιά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/579/ent.6579.asp