Τελευταία έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, έδειξε ότι καθυστερώντας κατά δύο μήνες τη χορήγηση του πρώτου βρεφικού εμβολίου που γίνεται στην ηλικία των δύο μηνών, οι γονείς θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος στα παιδιά τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο τριπλό εμβόλιο εναντίον του κοκίτη, της διφθερίτιδας και του τέτανου, το οποίο χορηγείται στη συγκεκριμένη ηλικία (το αντίστοιχο πενταπλό και εξαπλό που χορηγείται στην Ελλάδα) και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η προδιάθεση για άσθμα.

Στη μελέτ, συμμετείχαν συνολικά 11.500 βρέφη, τα οποία έλαβαν τέσσερις δόσεις του εμβολίου. Παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα παιδιά εκείνα που είχαν κάνει το εμβόλιο με χρονική καθυστέρηση δύο μηνών αντιμετώπιζαν κατά 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος σε σχέση με τα υπόλοιπα που έλαβαν το εμβόλιο ακριβώς στην ηλικία των δύο μηνών.

Συγκεκριμένα, στα 5.000 βρέφη που έκαναν το εμβόλιο όταν ήταν μόλις δύο μηνών το 13,8% εμφάνισαν τελικώς την αναπνευστική νόσο. Ενώ σε εκείνα που το έκαναν δύο μήνες μετά το προβλεπόμενο χρονικό όριο, το ποσοστό περιορίζονταν στο 5%.

Διαβάστε ακόμη:
Η παρακεταμόλη πυροδοτεί το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.7393.asp

Τα ω-3 προλαμβάνουν το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.7021.asp

Δέντρα κατά του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/933/ent.5933.asp

Το εμπόριο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp


Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του άσθματος
http://www.vita.gr/html/ent/757/ent.5757.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: