Aιματολογικό τεστ, που προβλέπει τα γόνιμα χρόνια κάθε γυναίκας πριν από την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, δημιούργησαν αμερικανοί ειδικοί.

Το νέο τεστ, που κατασκευάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μετρά τις αλλαγές στις ορμόνες του αίματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις κυρίως όταν μια γυναίκα εισέρχεται στη γόνιμη περίοδο της ζωής της. Τα επίπεδά τους μάλιστα φαίνεται ότι πέφτουν κατακόρυφα περίπου πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Endocrinology & Metabolism» όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν τις διακυμάνσεις στις ορμόνες 629 γυναικών άνω των 14 ετών. Κατάφεραν, λοιπόν, να δημιουργήσουν το «χάρτη» της αναπαραγωγικής ζωής των εθελοντριών, βάσει των μεταβολών που κατέγραψαν:

  • Στην αντιμυλλέριο ορμόνη (AMH).
  • Στην ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH).
  • Στον αναστολέα Β.
«Τα στοιχεία αυτά προσφέρουν μια αποτύπωση, κατά την οποία φαίνεται πόσο γρήγορα εξελίσσεται ο γυναικείος οργανισμός μέσα από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής ζωής της κάθε γυναίκας», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια, Μέριφραν Σόουερς.

«Οι γυναίκες ενδιαφέρονται να μάθουν πόσο καιρό έχουν ακόμη μπροστά τους πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο όπου αρχίζουμε να λέμε ότι εάν κάποια γυναίκα φέρει συγκεκριμένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης σε συνδυασμό με την ηλικία της, έχει μεγάλες πιθανότητες να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο αναπαραγωγικό στάδιο», προσθέτει η ειδικός.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δεν ήταν καινούργια, ωστόσο εκτιμάται ότι οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της συγκεκριμένης έρευνας ήταν εκείνες που επέτρεψαν τελικά την ακριβέστερη πρόβλεψη του χρονικού προσδιορισμού της εμμηνόπαυσης.

Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια στη Βρετανία είχε αρχίσει να γίνεται ένα παρόμοιο τεστ αίματος με την ονομασία Plan Ahead, το οποίο μετρούσε τα επίπεδα τριών χημικών ουσιών που συνδέονταν με την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών.

Διαβάστε ακόμη:
Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp


Με τις εναλλακτικές θεραπείες μπορείτε να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.2385.asp


Τα μυστικά της ανδρικής γονιμότητας
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.7244.asp

Και οι άνδρες έχουν βιολογικό ρολόι;
http://www.vita.gr/html/ent/999/ent.6999.asp

Aυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος
http://www.vita.gr/html/ent/059/ent.1059.asp


Ένα πατς για να συλλάβετε
http://www.vita.gr/html/ent/726/ent.6726.asp