Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης συνεχίζονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Τα αθλήματα αντοχής, όπως π.χ. ο δρόμος μεγάλων αποστάσεων, αυξάνουν τον αριθμό των μιτοχονδρίων – των «μπαταριών» των κυττάρων που μετατρέπουν τα σάκχαρα και τα λίπη σε ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των μυών και κατά συνέπεια υψηλότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με νέα έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Γέιλ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», από μετρήσεις που πραγματοποίησαν στους μυς αθλητών, οι ερευνητές είδαν ότι οι καύσεις συνεχίζονταν ακόμη και όταν εκείνοι ξεκουράζονταν και ο οργανισμός τους δεν είχε άμεση ανάγκη από ενέργεια. Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι 4 ώρες τρέξιμο την εβδομάδα αύξησαν τις καύσεις κατά 54%, ακόμη και όταν οι αθλητές βρίσκονταν σε πλήρη ακινησία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρεχαν.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι ακριβώς επειδή οι καύσεις βοηθούν στην απομάκρυνση των λιπιδίων από τα κύτταρα -τα οποία πιστεύεται ότι συνεισφέρουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη-, η σωματική άσκηση προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.



Διαβάστε ακόμη:
Κώδικας DNA. Βελτιώστε το μεταβολισμό σας!
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.5824.asp

Πώς θα επιταχύνω το μεταβολικό μου ρυθμό;
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.1184.asp

Πόσες θερμίδες χρειάζομαι καθημερινά;
http://www.vita.gr/html/ent/372/ent.6372.asp

«12 χρόνια νεότεροι» αν γυμνάζεστε
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp

Tεστ: Bαθμολογήστε τη φυσική σας κατάσταση
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.1119.asp