Λιποβαρή μωρά κινδυνεύουν να γεννήσουν όσες πίνουν πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα των Πανεπιστημίων του Λιτνς και του Λέστερ προβληματίζει τις εγκύους που είναι λάτρεις του καφέ. Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «British Medical Journal», με τη βοήθεια ερωτηματολογίων οι επιστήμονες κατέγραψαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ 2.500 εγκύων. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος τους και το φυλετικό τους υπόβαθρο, συνέκριναν την ημερήσια ποσότητα καφέ που κατανάλωναν με το βάρος του νεογέννητου μωρού τους.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες των οποίων η καθημερινή δόση καφεΐνης ξεπερνούσε τα 200mg (ποσότητα που αντιστοιχεί σε δύο φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή καφέ φίλτρου) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν λιποβαρή μωρά σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Η συγκεκριμένη ποσότητα σύμφωνα με τη Βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων (FSA) αντιστοιχεί επίσης σε τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού, πέντε κουτάκια αναψυκτικών τύπου κόλα, τρία energy drinks ή πέντε μπάρες σοκολάτας.

Βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι γνωστές αλυσίδες καφέ πωλούν καφέ ή άλλα ροφήματα με πολύ υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Συγκεκριμένα ένας μικρός καφές latte εκτιμούν ότι μπορεί να περιέχει περίπου 240mg. Αυτό σημαίνει ότι ένα και μόνο φλιτζάνι υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης.

Πριν από λίγο καιρό, αμερικανική έρευνα του Ιδρύματος Kaiser Permanente είχε δείξει ότι η αυξημένη ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης (η οποία ξεπερνούσε τα 200mg) από εγκύους συνδέονταν με τον κίνδυνο αποβολής.

Διαβάστε ακόμη:
Όχι πάνω από 4 καφέδες την ημέρα
http://www.vita.gr/html/ent/705/ent.7705.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp


Έναν καφέ παρακαλώ
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp

Καφεΐνη στο κόκκινο
http://www.vita.gr/html/ent/422/ent.7422.asp