Η βιταμίνη Β3, η οποία εντοπίζεται κυρίως στα κρέατα, τα ψάρια και τις πατάτες, προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα τονώνει τη μνήμη, υποστηρίζουν με νέα τους έρευνα αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, η συγκεκριμένη βιταμίνη κατάφερε να περιορίσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που συνδέεται με τον εκφυλισμό που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σε πείραμα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, προσέθεσαν τη βιταμίνη στο νερό ποντικών τα οποία είχαν «προγραμματιστεί», προκειμένου να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου. Μετρώντας τα επίπεδα των χημικών που συνδέονταν με το Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της «ένοχης» φωσφορυλιωμένης Τ-πρωτεΐνης είχαν πέσει σημαντικά. Επιπλέον, είδαν ότι η βιταμίνη Β3 ενίσχυσε τη μνήμη τόσο στα ποντίκια που είχαν τη νόσο όσο και στα υγιή.

Η βιταμίνη Β3, που είναι γνωστή και ως νικοτιναμίδη, έχει σύμφωνα με τους ειδικούς αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει δείξει να βοηθά και ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και αντιμετωπίζουν επιπλοκές.

Να επισημάνουμε ωστόσο ότι μολονότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά θα πρέπει να μελετηθεί η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στη νικοτιναμίδη – οι έρευνες είναι υπό εξέλιξη.

Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πρόσληψη της Β3 μέσω της διατροφής (ψάρι, φασόλια, δημητριακά, πατάτες) ή συμπληρωμάτων μπορεί να έχει οφέλη γενικότερα για τη μνήμη. Προειδοποιούν όμως ότι σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι τοξική.

Διαβάστε ακόμη:
Ομιλείτε… Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/076/ent.6076.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp

Νέο φάρμακο «παγώνει» το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/192/ent.7192.asp

Προσεχώς, εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.6300.asp

Παυσίπονα κατά της άνοιας
http://www.vita.gr/html/ent/940/ent.5940.asp

Αντι-αρθριτικό φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/763/ent.5763.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp