Ολόκληρο το γονιδίωμα μιας ασθενούς με καρκίνο κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.


Εντόπισαν 10 «ένοχα» μεταλλαγμένα γονίδια, τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, από την οποία έπασχε.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο «σάρωσης» του γονιδιώματος γνωστό και ως high-throughput sequencing, με τη βοήθεια της οποίας εκτιμούν ότι είναι δυνατό να αποκρυπτογραφηθούν και άλλοι τύποι καρκίνου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature», οι ερευνητές έλαβαν δύο δείγματα ιστού από την 50χρονη ασθενή, ένα από υγιή δερματικά κύτταρα, και ένα από τον καρκινικό ιστό του μυελού των οστών. Από την σύγκρισή τους διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ασθενής έφερε μεταλλαγμένα γονίδια σε κάθε κύτταρο του δείγματος του καρκινικού ιστού.


«Οι μεταλλάξεις που εντοπίσαμε εμφανίζονταν σε γονίδια που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα εμπλέκονταν στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Τίμοθι Λέι. «Αυτό μας δείχνει πόσο λίγα πράγματα ξέρουμε ακόμη για τον καρκίνο».


Οι ερευνητές στην πορεία εξέτασαν δείγματα καρκινικού ιστού από 187 επιπλέον ασθενείς με την ίδια νόσο, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έφερε τις ίδιες μεταλλάξεις με αυτές της γυναίκας ασθενούς. Θεωρούν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη γενετική πολυπλοκότητα του καρκίνου.Διαβάστε ακόμη:

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε

http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp


Ίδια γονίδια για τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη

http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.6930.asp


Νέα γονίδια για τον καρκίνο του προστάτη

http://www.vita.gr/html/ent/861/ent.4861.asp


Αλλάξτε ζωή, «αλλάξτε» γονίδια!

http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.6800.asp


Νέος γενετικός δείκτης καρκίνου του μαστού

http://www.vita.gr/html/ent/427/ent.5427.asp