Κατηγορούνται για μείωση τη γονιμότητας ενώ εισβάλλουν μαζικά στη διατροφή μας μέσω των fast food. Την ώρα που αυστριακοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ίσως θέτει την γονιμότητά μας σε κίνδυνο, αμερικανοί ερευνητές αποδεικνύουν ότι το μενού των αλυσίδων φαστ φουντ είναι ήδη «τίγκα» στο καλαμπόκι, που σε μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής του προέρχεται από γενετικά μεταλλαγμένα υβρίδια.

Τα μεταλλαγμένα και οι… απόγονοί μας: Τη γονιμότητα φαίνεται πως επηρεάζουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαν επιστήμονες της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Μάλιστα, τα νέα αυτά ευρήματα οδήγησαν τη γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace να κάνει έκκληση για την απόσυρση όλων των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, τα οποία ήδη κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές και απειλούν, όπως υποστηρίζει, την υγεία μας.

Από μακρόχρονες δοκιμές, που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι αυστριακοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που τρέφονταν συχνά με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αποκτούσαν λιγότερους απογόνους σε σύγκριση με εκείνα τα πειραματόζωα που δεν τρέφονταν με αυτό.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων αντιτείνουν ότι η ασφάλεια των μεταλλαγμένων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αμερικανοί πολίτες, εδώ και 10 χρόνια, τα καταναλώνουν χωρίς προβλήματα.

Οι αυστριακοί επιστήμονες όμως θεωρούν ότι οι μεταβολές που παρατήρησαν είναι «στατιστικά σημαντικές» και υποστηρίζουν ότι η σύνδεση μεταλλαγμένων τροφίμων και μειωμένης γονιμότητας είναι σαφής.

Ανεξάρτητοι σχολιαστές χαρακτηρίζουν το επιχείρημα ότι «οι αμερικανοί τα τρώνε 10 χρόνια» φτωχό, ενώ επισημαίνουν ότι οι περισσότερες έρευνες, που βγάζουν «καθαρά» τα μεταλλαγμένα, έχουν χρηματοδοτηθεί από τις πολυεθνικές εταιρείες που τα παράγουν.

«Βόμβες» καλαμποκιού τα φαστ φουντ: Μήπως όταν καταβροχθίζουμε ένα χάμπουργκερ με πατάτες, τρώμε… καλαμπόκι; Αυτό τουλάχιστο υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης που μελέτησαν τη σύνθεση των τροφίμων των μεγαλύτερων αλυσίδων fast food στις Η.Π.Α.. Αν μάλιστα είναι σαν το καλαμπόκι με το οποίο τρέφονταν τα ποντίκια στην έρευνα των αυστριακών επιστημόνων, τότε ίσως να πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα «τι τρώμε» και φυσικά τη μυστικότητα που τηρείται από τις εταιρείες σχετικά με την προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences», το καλαμπόκι αποδεικνύεται ότι είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά στο μενού των μεγάλων αλυσίδων fast food αφού, π.χ., οι αγελάδες και τα κοτόπουλα, που προσφέρουν το κρέας τους στις γνωστές αλυσίδες, τρέφονται συνήθως αποκλειστικά με καλαμπόκι, ενώ ακόμη και οι πατάτες τηγανίζονται σε καλαμποκέλαιο. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις τύπους χάμπουργκερ, σάντουιτς με κοτόπουλο και μικρές μερίδες πατάτες, που προέρχονταν από τα υποκαταστήματα τριών αλυσίδων, που βρίσκονταν στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ, τη Βοστόνη και τη Βαλτιμόρη.

Το 93% του βοδινού κρέατος προέρχονταν από αγελάδες που είχαν μεγαλώσει αποκλειστικά και μόνο με καλαμπόκι, όπως και τα κοτόπουλα τα οποία είχαν επιπλέον δεχθεί ειδική επεξεργασία προκειμένου να δώσουν έναν ομογενοποιημένο πουρέ κρέατος.

Η εύλογη εξήγηση του φαινομένου είναι το υπερβολικά χαμηλό του κόστος της παραγωγής του καλαμποκιού, η οποία, μάλιστα, επιδοτείται από το αμερικανικό κράτος, και, άρα, η χαμηλή τιμή του στην αγορά. Ακόμη το καλαμπόκι ως ζωοτροφή είναι πιο αποδοτικό στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας, όπου τα ζώα εκτρέφονται σε μικρό χώρο και παχαίνουν γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη:
Το άλλοθι για τα μεταλλαγμένα
http://www.vita.gr/html/ent/916/ent.5916.asp

Το σούπερ-κοτόπουλο έρχεται!
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.7398.asp