Η συστηματική άσκηση, αν συνοδεύεται και από επαρκή ύπνο, μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας συνολικά 5.968 γυναικών ηλικίας από 18 έως 65 ετών, οι οποίες εφάρμοζαν ένα συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, παρατήρησαν ότι όσες από αυτές κοιμούνταν το βράδυ λιγότερο από 7 ώρες αντιμετώπιζαν κατά 47% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τζέιμς ΜακΚλέιν από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα ευρήματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. «Πρόκειται για κάτι καινούργιο, το οποίο το βλέπουμε για πρώτη φορά και δεν έχει μελετηθεί ευρέως», αναφέρει.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ο οποίος δεν κοιμάται αρκετά πιο ευάλωτο απέναντι στη νόσο. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την κατάθλιψη κλπ.

Από την άλλη, αυτό που σίγουρα μπορεί να ειπωθεί μέχρι στιγμής για τις θετικές συνέπειες του ύπνου είναι ότι «Το να κοιμάται κανείς επαρκώς έχει άμεση σχέση με την καλή υγεία», όπως άλλωστε τονίζει και ο Μακλέιν. Ταυτόχρονα, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές έρευνες, οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά φαίνεται ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού ή του εντέρου. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα επίπεδα ορμονών του οργανισμού τους, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον έλεγχο του βάρους.

Διαβάστε ακόμη:
Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Ο ύπνος προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.7858.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp

9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp

Μην τους κλέβετε τον ύπνο…
http://www.vita.gr/html/ent/754/ent.5754.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp

Έστω και λίγη γυμναστική κάνει θαύματα
http://www.vita.gr/html/ent/530/ent.7530.asp

«12 χρόνια νεότεροι» αν γυμνάζεστε
http://www.vita.gr/html/ent/756/ent.5756.asp