Αντικαρκινική προστασία παρέχουν στους καπνιστές το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, όπως έρχεται να μας πληροφορήσει – για ακόμη μια φορά – νέα έρευνα.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο «Ρόσγουελ Παρκ» στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δρ. Λι Τανγκ επισημαίνει μάλιστα ότι «η πιο σημαντική επίδραση αφορούσε τους βαρείς καπνιστές», δηλαδή οι βαρείς καπνιστές (τέτοιοι θεωρούνται εκείνοι που καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα) ήταν εκείνοι που έδειξαν να έχουν τη μεγαλύτερη προστασία από τη νόσο.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 948 ασθενείς με καρκίνο μαζί με άλλα 1.743 άτομα, τα οποία είχαν μόλις εξετασθεί και είχαν βρεθεί υγιή. Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις καθημερινές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους προτιμήσεων και του ιστορικού τους στο κάπνισμα.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι εκείνοι που έτρωγαν συχνά μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο, ειδικότερα ωμά, βρίσκονταν κάτω από την προστατευτική τους «ομπρέλα» που μείωνε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 20%-55%, συγκριτικά με όσους τα έτρωγαν περιστασιακά έως και καθόλου.

«Αξιοσημείωτη επίδραση παρατηρήθηκε μόνο ανάμεσα σε πρώην και νυν καπνιστές», συμπληρώνει η Τανγκ, «αλλά όχι ανάμεσα στους μη καπνιστές». Όμως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συνηγορούν στο να διατηρήσει κανείς τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Ούτε με τον όρο ότι θα γίνει ο καλύτερος πελάτης του κοντινού του μανάβικου! Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν λοιπόν να τονίσουν ότι εάν καπνίζουμε για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε μάλλον τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει τις καταστροφικές επιδράσεις που έχει το κάπνισμα στον οργανισμό μας…

Διαβάστε ακόμη:
Το μπρόκολο προστατεύει τους καπνιστές
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.7371.asp

Στο μικροσκόπιο: Mπρόκολο
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.1429.asp

Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp

Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp

Τα σταφύλια της υγείας!
http://www.vita.gr/html/ent/631/ent.1631.asp


Τρέξε, τρέξε καπνιστή!
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.7412.asp