Ο λόγος για το νέο γενετικό τεστ για τις εγκύους. Ένα δείγμα αίματος από την έγκυο αρκεί για να δείξει εάν υπάρχει πιθανότητα το μωρό που κυοφορεί να πάσχει από κάποια γενετική νόσο.

Πρόκειται για ένα τεστ το οποίο ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και υπόσχεται τον έγκαιρο εντοπισμό σοβαρών κληρονομικών ασθενειών όπως η κυστική ίνωση, η θαλασσαιμία ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η επαναστατική εξέταση ελέγχει αρχικά το γενετικό υλικό του εμβρύου μέσα στο αίμα της μητέρας συγκρίνοντάς το με το δικό της γενετικό υλικό. Το κάθε άτομο φέρει δύο ζευγάρια από κάθε γονίδιο, ένα από τον πατέρα και ένα από την μητέρα.

Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς φέρουν από ένα (ο καθένας) άρρωστο αντίγραφο γονιδίου τότε το παιδί τους αντιμετωπίζει μια πιθανότητα της τάξεως του 25% να κληρονομήσει την γενετική ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση η οποία ακόμη βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών, θα μπορούσε σε θεωρητικό επίπεδο να εφαρμοσθεί στο μέλλον από τους γιατρούς υποκαθιστώντας την επικίνδυνη αμνιοπαρακέντηση.

Διαβάστε ακόμα:
Tι πρέπει να ρωτήσω τους γονείς μου;
http://www.vita.gr/html/ent/228/ent.1228.asp

Πώς θα αποφύγω τις ασθένειες των γονιών μου;
http://www.vita.gr/html/ent/129/ent.6129.asp

Δείτε επίσης: