Μόλις πέντε λεπτά διαρκεί πια η προσοχή μας, λόγω του υπερβολικού άγχους από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτή είναι η εκτίμηση των ειδικών της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyds TSB, οι οποίοι προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι το μέσο χρονικό όριο της προσοχής μας από τα 12 λεπτά – όπου βρίσκονταν προ δεκαετίας – έχει πέσει σε μόλις 5 λεπτά.

Όπως υποστηρίζουν, οι ταχύτατοι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής επηρεάζουν την ικανότητα της αυτοσυγκέντρωσής μας σε μια και μόνο δραστηριότητα. Σε αυτό, υπογραμμίζουν, τεράστιο ρόλο παίζει το στρες της δουλειάς το οποίο τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως κύριος αντιπερισπασμός.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές η έλλειψη προσοχής προκαλεί αρκετά σοβαρά ατυχήματα στο σπίτι, π.χ. ξεχνάμε ανοιχτό το τρεχούμενο νερό, το φαγητό στη φωτιά κ.ά.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι εκτιμητές της ασφαλιστικής εταιρείας παρατήρησαν ότι στα 1.000 άτομα που έλαβαν μέρος, το 25% δήλωσε ότι συχνά ξεχνά τα ονόματα στενών φίλων και συγγενών ενώ περίπου το 7% παραδέχθηκε ότι κατά περιόδους ξεχνούν ακόμη και τα δικά τους γενέθλια.

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η τελευταία έρευνα υπογραμμίζει την τάση της εποχής κατά την οποία μειώνεται η προσοχή και τα διαστήματα συγκέντρωσης. Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνές μας, η νεότερη γενιά είναι αυτή στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης κ. Ντέϊβιντ Μόξον.

«Η έλλειψη προσοχής επηρεάζει σημαντικά την εκτέλεση των πράξεών μας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων», προσθέτει. Κάτι το οποίο φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς το κόστος των ζημιών που οφείλεται σε καθαρή απροσεξία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Κινήσεις ματ κατά του στρες
http://www.vita.gr/html/ent/451/ent.7451.asp

Εγκυμοσύνη και άγχος
http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.5623.asp

Comfort food: Oι τροφές που διώχνουν το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.4803.asp

Διακόψτε τον κύκλο του stress
http://www.vita.gr/html/ent/985/ent.1985.asp