Όσοι οδηγείτε και ταυτόχρονα μιλάτε στο κινητό σας με hands-free, προσοχή! Αν και το συγκεκριμένο βοήθημα φαίνεται να «λύνει» τα χέρια των οδηγών παρόλα αυτά αποσπά την προσοχή τους περισσότερο και από τον πιο ομιλητικό συνεπιβάτη, τονίζουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η έρευνα ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι οποίοι εξέτασαν την ασφάλεια του hands-free σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε 96 εθελοντές ηλικίας από 18 έως 49 ετών, με τη βοήθεια εξομοιωτών οδήγησης.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το κινητό τηλέφωνο είχε παρόμοια επίδραση στις οδηγικές ικανότητες των συμμετεχόντων, με εκείνη του αλκοόλ. Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την ασύρματη συσκευή είχαν την τάση να βγαίνουν από τη λωρίδα πορείας τους, ενώ έχαναν συχνότερα τις εξόδους που έπρεπε να πάρουν σε μεγάλους δρόμους.

«Εξετάζοντας τα στοιχεία, βλέπουμε ότι όταν ο οδηγός μιλά στον συνεπιβάτη του δεν είναι τόσο απρόσεκτος όσο εκείνος που μιλά στο κινητό του τηλέφωνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Λι Στρέιερ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί ο συνεπιβάτης μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό καθοδηγώντας τον και υπενθυμίζοντάς του που ακριβώς πρέπει να πάει», εξηγεί.

Επιπλέον, όπως τονίζουν οι ειδικοί, σε περίπτωση που ο οδηγός πέσει σε κίνηση όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, ο συνεπιβάτης του μπορεί να απλουστεύσει ή ακόμη να σταματήσει την συνομιλία μαζί του καθώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σε αντίθεση με μια τηλεφωνική κλήση κατά την οποία ο συνομιλητής δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στον δρόμο.

Διαβάστε ακόμα:
Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp

Κινητά – Ασύρματα τηλέφωνα – Lap top. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;
http://www.vita.gr/html/ent/710/ent.4710.asp

Κάθε 3΄χάνεται και ένας Έλληνας
http://www.vita.gr/html/ent/519/ent.7519.asp

Μην οδηγείτε αν ήπιατε χθες
http://www.vita.gr/html/ent/077/ent.8077.asp

Μην ομιλείτε στον οδηγό
http://www.vita.gr/html/ent/894/ent.5894.asp