Ένα «φακελάκι» βλαστικών κυττάρων εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλο του 49χρονου γερμανού Βάλτερ Μπαστ, ο οποίος είχε υποστεί 2 διαδοχικά εγκεφαλικά επεισόδια και είχε χάσει την ικανότητά του να μιλά και να κινεί το δεξί του χέρι. Η επαναστατική επέμβαση τού χάρισε και πάλι την ικανότητα του λόγου και την κινητικότητα του δεξιού του χεριού!

Οι ειδικοί του Διεθνούς Ινστιτούτου Νευροεπισήμης στο Ανόβερο της Γερμανίας, προχώρησαν στην πρωτοποριακή θεραπεία CellBeads, στην εισαγωγή δηλαδή ενός εμφυτεύματος μεγέθους 2×2 εκατοστών στον εγκέφαλό του, το οποίο έμοιαζε με φακελάκι τσαγιού και στο εσωτερικό του έκρυβε εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα, ικανά να παράγουν το φάρμακο CM1, το οποίο «φρενάρει» τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο κ. Μπαστ είχε ανακτήσει τον λόγο του και τον έλεγχο του δεξιού του χεριού και δήλωσε μάλιστα ότι αισθάνεται πολύ τυχερός που υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μόνο 1 στους 20 με τα συμπτώματα του κ. Μπαστ μπορούσε μέχρι τώρα να ανακάμπτει σε ικανοποιητικό βαθμό. Η νέα μέθοδος λοιπόν κρίνεται δικαιολογημένα από τους ερευνητές «πολλά υποσχόμενη». Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, χειρουργός-καθηγητής Τόμας Μπρίνκερ συμπληρώνει ακόμη ότι «είναι επίσης σημαντικό ότι δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες».

Διαβάστε ακόμα:
Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Βλαστικά κύτταρα εναντίον νευρολογικών ασθενειών
http://www.vita.gr/html/ent/729/ent.6729.asp

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Η καρδιά μας μπορεί να ξαναγεννηθεί
http://www.vita.gr/html/ent/872/ent.6872.asp

Βλαστικά κύτταρα από τρίχες!
http://www.vita.gr/html/ent/773/ent.7773.asp