Εξαιρετικά μεταδοτική είναι η …ευτυχία, εκτιμούν τώρα αμερικανοί ερευνητές φτιάχνοντάς μας κυριολεκτικά τη διάθεση!

Πρόκειται για την μελέτη των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με επικεφαλής τoν Έλληνα καθηγητή Κοινωνιολογίας κ. Νικόλαο Χρηστάκη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία περίπου 5.000 ενηλίκων οι οποίοι συμμετείχαν σε παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από το 1971 έως το 2003 στην πόλη Φράμινγχαμ, στη Μασαχουσέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο αντιμετώπιζαν κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Από τους συμμετέχοντες είχε ζητηθεί να προσδιορίσουν συγγενείς, στενούς φίλους, τόπο διαμονής και τόπο εργασίας. Είχαν επίσης ερωτηθεί κατά πόσο απολάμβαναν τη ζωή τους, εάν έκριναν το μέλλον ελπιδοφόρο, εάν ήταν ευτυχισμένοι και εάν αισθάνονταν τόσο καλά όσο άλλα άτομα.

Αναλύοντας τις τάσεις για την ευτυχία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ειδικοί, διαπίστωσαν ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι μετέδιδαν την ευτυχία και τη χαρά τους ακόμα και σε αγνώστους, φτάνει να βρίσκονταν κοντά τους.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι όταν έχουμε έναν ευτυχισμένο φίλο που μένει σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, τότε έχουμε 42% πιθανότητα να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι. Η θετική επίδραση μάλιστα έδειξε να μειώνεται όσο η απόσταση αυξάνονταν. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα μετάδοσης της ευτυχίας μεταξύ των συντρόφων αυξάνεται κατά 8%, μεταξύ συγγενών που ζουν κοντά στο ευτυχισμένο ζεύγος κατά 14% και γειτόνων κατά 34%.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χρηστάκης, αυτό συμβαίνει γιατί οι «συστοιχίες» ευτυχίας δημιουργούνται επειδή η τελευταία εξαπλώνεται και όχι απλώς επειδή ως άνθρωποι έχουμε την τάση να συναναστρεφόμαστε με άτομα που έχουν την ίδια συμπεριφορά με εμάς.

«Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αναγνώριση ότι οι άνθρωποι ανήκουν σε κοινωνικά σύνολα, όπου η υγεία και η ευτυχία του ενός επηρεάζει την υγεία και την ευτυχία των υπολοίπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Πόσο ευτυχισμένοι είναι οι Ευρωπαίοι;
http://www.vita.gr/html/ent/977/ent.7977.asp

Τι είναι για σας η ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Εσείς πόση ευτυχία επιτρέπετε στον εαυτό σας;
http://www.vita.gr/html/ent/273/ent.5273.asp

Η ευτυχία δεν φέρνει την… ευτυχία
http://www.vita.gr/html/ent/034/ent.7034.asp

Γονιδιακή η ευτυχία
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.5435.asp